En plattsättare berättar om badrumsrenovering

Signaturen ”Plattis” har tillfört mycket goda råd och lyft fram olika aspekter runt badrumsrenoveringar och vad de kostar i sina kommentarer till inlägg här på Badrumsbloggen, framför allt ur hans perspektiv som hantverkare. Här på Badrumsbloggen försöker vi framför allt lyfta fram konsumentperspektivet så därför tycker vi att det är uppfriskande med fräscha synvinklar. ”Plattis” har bland annat kommit med råd och tips i inläggen Nytt badrum, Vad kostar badrumsrenovering och Så tolkar du offerten.

Här är en av hans kommentarer som vi publicerar i sin helhet här, i förhoppningen att fler som går i renoveringstankar ska kunna ta del av den som en röst från de som faktiskt arbetar med badrum, om hur processen ser ut från hantverkarens håll och vilka kostnadsmoment som finns: 

Hejsan,

Här är en plattsättare som har jobbat och renoverat badrum sen 1985, drivit firma sen 1990. Jag bor och har familj i hälsingland men jobbar och renoverar badrum i hela storStockholm.

Vad som jag reagerar på när folk gör sina inlägg på såna här bloggar om bla badrumsrenoveringar är att det ska inte kosta något och det ska prutas med oss hantverkare. Jag är själv ute på fältet och jobbar och har alltid gjort det, just nu med en anställd från hemtrakten eftersom det är svår att få tag på yrkesfolk som har några år på nacken. Fundera på det här när det gäller rörmokare, elektriker som man har samarbete med, om dom kommer och ska fixa sina grejer i badrummet och blir klara, låt mig säga kl. 14.00 tror du att man får en faktura på 6 tim eller 8 tim? x 450:- plus moms den dan.

Ett badrum i dag på en golv yta på 5 kvm och vägg ca 20 kvm kostar ca 130 000 och uppåt med standardutrustning. Då river man och bygger upp nytt med gällande material som Boverket och försäkringsbolagen godkänt. Då ingår det golvvärme, porslin, kakel, klinker, spottar i tak, ca 4st, sänka taket om det behövs. spackling och målning av foder och tak. Eventuellt att man byter foder och salar ut så att fodret kommer utan på kaklet, sitter det gamla fina foder som det gör innanför tullarna i Stockholm så får det sitta kvar och man kaklar emot.

Självklart så ingår det oxå kranar, dusch dörrar, badkar. Även om golv brunnen är efter 1990 så byter i varje fall vi den när man ändå har golvet upp brytet, uppbilat. När det gäller torktider i ett badrum så är det en vecka man får räkna med när det gäller golvet, det ska flytspacklas och det ska tätas med rollbart godkänt tätskikt eller med en godkänd duk som man limmar eller använder rollbart membran till.

Lite fördelning på vad som kostar i dom olika delarna är uppdelat så här, obs riktpriser. Bygg, vvs, el, ytskikt och montage ca 135,000:-
Varav arbetskostnad är ca 80.000:-, Rotavdrag 40,000:-.
Summa efter rotavdrag 95,000:-
Möbler ca 40,000:-.

Totalkostnad för nytt badrum blir ca 135,000:-.
Uppdelat på: Rivning och uppbyggnad ca 55000:-.
Kakel och klinker samt tätskikt ca 38,000:-.
Målning och spackling ca 7000:-.
Montage av badrumsmöbler, dragning av rör samt inkoppling av vatten, all el kopplas på, spotlights kopplas in; ca 35,000:-.
Möbler ca 40,000:-.

En liten tanke bara till er som vill ha hjälp och ska anlita en hantverkare som betalar sina avgifter när det gäller skatter osv. En snitt lön för en firma kostar mellan 220:- upp till 300:- i timmen om den anställde ska få ut en rimlig lön, nu pratar jag om riktigt yrkesfolk som är ute på fältet och jobbar. Lägg därtill bilar, företagsförsäkringar, bensin, verktyg, eventuellt lokaler , förråd, etc för material, telefoner, internet , ja den här listan kan göras lång. Vad jag menar är att övriga kostnader för oss små företagare blir allt mellan 70 upp till 100- 110:- timmen som ska läggas på dom 220:- till 300:- i timmen.

Vill bara med det här visa, att går bilen sönder så får vi gå till jobbet med grejorna för det finns inget utrymme att lämna in bilen till verkstan för. Tar man ca 350:- i tim kanske det går runt, tar man ca 400:- blir det ca 40:- över i timmen, 40x 165 tim blir 6,600:- över. Händer det ingenting med bilar etc så får vi dom här skitpengarna över. Vi är föresten 2 st i firman, har som sagt en anställd. så det är bara att gångra på utgifterna för oss små företagare så ser ni vad det är som blir över eller inte. Jag vill bara få igång lite snack angående renoveringar av badrum etc.
Mvh
Plattis

9 reaktioner till “En plattsättare berättar om badrumsrenovering

Lägg till

 1. Tack för bra inlägg från Plattis! En fråga till den som vet; Är det någon som har tankar och idéer på hur man bygger upp ett stabilt underlag för klinker i ett timmerhus, och då med tanke på stomrörelser osv?

  1. Gäller detta ett badrum eller kök /hall ,övriga rum?
   Har själv ett timmerhus i grunden men som det är både stående och liggande panel på.
   Själv så har jag rivit upp hela botten våningen så att man såg marken.
   det låg timmerstockar med allt från 60cc till 1m cc. jag la in extra reglar i golvet så att
   det skulle bli lite styvare, sen golvspån på detta 22mm sen armerings matta, nästa var att
   naja fast golvvärme över allt, vattenburen ca 150m2. Avslutade med att en pumpbil kom
   dit med lättbetong som snittade ca 10cm över allt, på detta har jag sen lagt klinker
   ca 75m2 och det har inte varit några problem, men ett jävla jobb.
   Rev även alla ytterväggar och isolerade ca 15 cm till inåt.
   Ska till med badrummet på övervåningen och det är lite klurigare att få till.
   golv ytan är 26m2. Det gäller att man har riktiga reglar att arbeta med så att det blir stabilt i både golv och vägg och att allt skruvas och inte spikas fast, ska inte finnas någon
   skans att det ska gå isär. Det finns material idag som tar upp rörelse ganska bra
   när det gäller fix till plattor och fog som är lite följsam, finns vätskor som man blandar
   med så att det blir elastiskt när det gäller fog massa. Mapei är ett sådant märke när det
   gäller fix och fog.
   Men som sagt vad är det för ytor som ska läggas Micke o Helga
   Mvh
   Plattis

 2. Hej Plattis! Tack för en väldigt tydligt förklaring om vad kostar vad vid en badrumsrenovering. Jag behöver renovera och har väldigt svårt att hitta någon som kan göra det. Jag har fått ett offert och efter din mall ovan undrar jag:
  Mitt badrum är 5kvm golv o ca 19kvm vägg. Det är kaklat idag och har matta som båda ska rivas. Sen vill jag ha ny kakel, klinker, golvvärme och installation av nya möbler. Sänka taket och installera spothlight. Jag har fått en offert, där:
  Hela renoveringskostnad arbete+material ( där kakel,klinker eller något inredning ingår INTE) skulle vara 156 000
  därifrån arbete är 120 000
  material 36 000
  Med min ROT avdrag på 60000 + material kostnad skulle vara 96 000.Vad tycker du? jag tycker i det här fallet att arbetskostnaden på 120 000 är lite för högt, eftersom i din exempel där du har samma storlek att renovera uppger du bara 80000 arbetskostnad. det är 40 000 mindre än min exempel, vad ska jag tro om det?
  Till det tillkommer att köpa för mig kakel, klinker, fog, WCstol, badkar, badrumsmöbler etc som går på ca 40 000kr. Jag är tacksam för ett svar.
  Med vänliga hälsningar
  Antonia

 3. Hej Antonia
  Läste ditt inlägg och resonerar lite så här.
  Det som plattis skrivit i sitt inlägg är ett riktpris. Alltså det finns inga skrivna tariffer för gällande arbets kostnader/merkostnader av ett arbete.
  Idag lämnar man oftast ett fast pris på arbeten just för att kund ska kunna veta sin budget etc.
  Olika projekt kräver olika typer av ingrepp.
  Alltså med det menar jag att det kanske är mer att bila ett golv, förstärka väggar, byta ut saker eller bygga till saker så att kvaliteten uppnås och som bör vara likvärdigt ursprunget om inte bättre. OBS , alltså inget SKA KRAV vid renovering. Nu vet jag inte förhållandena kring just ditt våtutrymme utan utgår ifrån egen erfarenhet som byggare/plattsättare.
  Jag har till exempel varit med om att renovera badrum till att bygga nya badrum.
  Min erfarenhet säger mig att när man renoverar ett badrum i ett hus/bostad så skiljer det sig otroligt från fall till fall.
  Endel renoveringar kan gå smidigt till och man kan hålla tider och fasta priser.
  Endel renoveringar kräver mer utförande för att uppnå ett likvärdigt resultat i grunden om inte bättre. Därav en större pris skillnad till det som just Plattis anger.
  Sen ska man också tänka på att vissa inblandade hantverkare sätter sina egna priser helt och hållet för att det kan komma saknas konkurrens. Kalle Karlsson ute i skogen får betala mer för samma typ av arbete medans Pelle Johansson i storstaden eftersom det finns mer hantverkare att välja bland och därmed mer konkurrens.
  Ett mer skäligt samt fördelaktigt när hantverkaren kan räkna på ett fastpris är:
  Allt man ser med ögat, dvs det man kan räkna på kör man oftast på fast pris. Allt man inte ser till exempel under den gamla plastmattan eller gamla kaklet eller nedsänkning av taket etc utgår man från ett timpris som är skäligt.
  Kostar det 400kr/Tim ex moms så är det säkert skäligt .
  På så sätt blir ingen ”lurad” på utfört arbete anser jag.
  Hoppas att detta inlägg ger dig nytt perspektiv i denna tråd.
  Lycka till med badrums renoveringen !

  1. Tja SEDE,
   Bra att det kommer in en till som håller på ute på fältet och vill slå ner lite tid på bloggen här. Vart jobbar du någonstans? själv är jag i Stockholm för det mesta.

   Mvh
   Plattis

   1. Tjena Plattis!
    Jobbar i Örebro trakten.
    Alltid kul att få bidra med några inlägg
    Med vänlig hälsning,
    CEDE

 4. Tja CEDE.
  Såg att din sida kom upp när jag tryckte på ditt namn.
  Kom till din hemsida här på bloggen, och det är bra tycker jag.
  En liten fundering bara, när jag kollade din firma så har du ingen F-skattesedel sen okt i år?
  Vad har hänt med den? Ibland så går man över till ett AB från enskilt som du har/eller hadde?
  men det var inget info om detta. Jag hoppas att jag har kollat på rätt firma bara, annars så ber jag om ursäkt. Men det var bara denna firma som dök upp under detta namn i Örebro och med denna adress från hemsidan.

  Såg att du startade 2004 men började med moms 2008? Hadde du ingen verksamhet mellan dom
  åren? och sen att F-skatten är avregistrerad 2012-10-04..

  Du får gärna komma med lite svar på detta om du vill? annars kan du ta bort din koppling till hemsidan från denna blogg tycker jag.. Men är det så att du har fixat ett nytt bolag som inte har blivit reggat än? så är det ok tycker jag, men firmorna brukar gå in i varandra om man drar igång något nytt, annars så ser det jävligt knepigt ut om en kund går in och kollar att det inte finns någon F-skattsedel kvar på firman din. Eller visar du 2012 F-skattsedel när det är kund besök
  och hoppas att dom inte kollar vidare?
  DETTA ÄR EN HÅRD KOMMENTAR, men faktum är att det väller av såna firmor som bara kör på utan F-skattesedel , och jag hoppas att det inte gäller dig CEDE utan att du har ett bra svar på detta? Jag hoppas att du har fixat ett AB

  Det kanske bara är så att du har lagt ner din firma oxå? men då är det konstigt med din koppling
  till hemsidan från denna blogg.

  Man vill inte bara ge alla som skriver in här lite tekniska grejer och lite kostnader, man vill även att dom kommer i kontakt med sjysta firmor oxå.

  Mvh
  Plattis

 5. Hejsan Plattis här.
  Jag har brassat in många inlägg här på bloggen om lite olika grejer.
  När det gäller pris bilden idag så får man lägga på på det jag har lagt in här på bloggen.
  Det skjuter på bra med prishöjningar hela tiden på byggmaterial och tim priserna går upp
  med en heldel men så är det.
  Det är så att det börjas dras ner i lager oxå hos alla bygghandlare och kakelfirmor, vilket innebär bättre planeringar av oss hantverkare och av kunder. lite att fundera på.

  Kom ihåg att bkr.se finns alltid att tillgå när det gäller regler och lite annat som man funderar på
  när det gäller badrum och kakel och klinker.

 6. Hej! Jag ska renovera mitt badrum på knappt 4 kvm. Har valt kakel&klinkers för ca 12 tkr, och övrig inredning(toastol, duschhörna, kommod,spegelskåp, blandare etc) för 31 tkr. I offerten ligger även byte av 4 dörrar där jag uppskattar priset till ca 10-11 tkr inkl arbete, samt ett nytt fönster på toaletten som jag bedömer kostar ca 4 tkr. 4 st takspottar kommer också ingå, värmegolv kommer installeras. Mycket enkelt badrum, raka väggar och tak. För detta vill en firma ha 205 tkr. Arbetskostnaden är specad till 89 tkr så material utöver dörrar och inredning kommer kostar ca 75 tkr (inkl kakel&klinker). Tycker det låter ganska dyrt, själv har jag kunnat identifiera material för ca 30 tkr (ex dörrar och fönster då).
  Arbetskostnaden gissar jag ligger på ca 600 kr per timme.89 tkr blir då ca 150 timmar (nästan en månad). Allt ingår i detta, allt från rivning till klart badrum. Räknar man bort dörrarna och fönstret så blir det väl 85 tkr kvar för badrummet. Är det rimligt?
  Vad tror ni om detta? Är det rimligt/orimligt?

  Jörgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: