Prisexempel på två olika badrumsrenoveringar

Många frågar efter exempel på pris för en badrumsrenovering, detta är svårt att ge generella exempel kring, men ungefärliga prisnivåer hittar man i inlägget ”Vad kostar badrumsrenovering”. Där har det också kommit in en hel del intressanta kommentarer och specifika frågor om olika renoveringar och priser på dessa.

Här publiceras därför ett par mycket intressanta kommentarer om och exempel på badrumsrenoveringar som nog kan ge en fingervisning om vad som ingår när ett badrum ska renoveras och vad det kan tänkas kosta.

Svaren kommer från vår uppskattade kommentarsplattsättare ”Plattis” som ofta hjälper till och kommer med konkreta tips och har lyft diskussionen om riskerna med att hela tiden jag bästa pris. Genom att se prisförslagen och läsa svaren får du som funderar på badrumsrenovering (bra startplats för att hitta badrumsfirmor via länken) en bra start och viktiga frågor att ställa när du letar hantverkare.

Prisexempel: Badrumsrenovering, 5 kvadratmeter

Hej, har just fått en offert för renovering av mitt badrum på ca 5 m2. De ska riva mitt gamla badrum och bygga ett nytt helkaklat badrum.

Lite fakta:

 • Ingen golvvärme.
 • Inga nya spots i taket.
 • Inte dra vattenledningar bakom väggen.
 • De ska forsla bort allt gammalt.
 • De ska sätta upp/installera möbler, handdukstork, dusch, duschvägg, toalett, spegel, lampa över spegeln.
 • De ska kakla väggar och golv.

För detta vill de ha 63 000 för arbetet (inklusive moms, innan ROT) samt 24 000 för material (endast material som behövs för gipsning, fuktisolering, vattenrör etc.). Detta exkluderar alltså kakel, möbler, duschvägg, dusch, handduksvärmare, blandare.

Några kostnadsposter:

 • Rivning och bortforsling av gammalt: 7 000kr
 • Arbete med fuktisolering (inkl material): 10 000kr
 • Sättning av väggkakel: 600kr/m2 (23m2)
 • Sättning av golvkakel: 800kr/m2 (5m2)
 • Arbete rörmokare: 6 000kr

Tacksam för hjälp då jag inte vet om detta är dyrt eller billigt?

Detta besvarades sedan vänligt nog av en vänlig badrumsentreprenör:

Om jag fattar detta, så är det 94,500:- för arbetet totalt, varav 31500:- går till skatteverket, kvar som du betalar är 63000:- plus 24000:- för bygg-och rörmaterial, stämmer detta Jens? Ska det inte vara någon el i badrummet? Eller är det inbakat på något vis?
Men att du inte har tagit upp det som än post? Får inte ihop det med posterna som du har staplat upp och summan, för det är 63000:- innan rot, plus 24000:- för material. Hoppas
att du hinner svara på detta innan du godkänner offerten. Vart bor du någonstans och är det hus eller lägenhet?
Mvh
Plattis

Som synes finns det en del viktiga saker att ställning till och tydliggöra innan man skriver på avtal med sin badrumsentreprenör – låt inga aspekter ”glömmas bort”!

Prisexempel 2: Badrumsrenovering, 3 kvadratmeter

Jag är i ungefär samma situation som tidigare talare och har begärt in en offert för ett mindre badrum (3 kvm). Detta badrum har idag våtrumstapet och våtrumsmatta, gamla vitvaror. Det är stambytt 1999 så de påstod att golvbrunnen var ok. Det sitter ett element på väggen för värme. Lägenheten (bostadsrätt) är på andra våningen i ett flerfamiljshus.

Jag har begärt att de ska riva ut allt material (de kör dock inte bort det). De ska sänka tak 2 dm för att komma under en inmurad ventilationskanal som går rakt genom badrummet. Riva matta för vägg och golv. Gipsa väggar, spackla fall golv. Kakla väggar och lägga klinker (jag har valt ett billigt kakel och klinker för ca 200 kr/kvm). Nya förkromade rör på vägg till wc, tvättställ och dusch. Elementet tas bort och kopplas istället till en vattenburen handdukstork. Demontering av befintlig el, lägga in el-golvvärme, 5 halogenspottar i tak, el till handdukstork för elpatron som ska fungera som komplement för den vattenburna handdukstorken. 1 st 2-pol jordfelsbrytare monterad vid central samt framdragning av jord till badrum (antar att det krävs för golvvärmen).

Jag inhandlar utöver offerten alla vitvaror såsom toalett, badrumsskåp, spegel, duschväggar, toalett, blandare.

Jag har fått följande priser:
VVS-arbeten 19.635 kr
El-arbeten 18.805 kr
Övigt arbete 37.137 kr

I priserna ovan ingår som en klumpsumma material för 40.575 kr.

Totalpriset innan skattereduktion är 94.471 kr och efter skattereduktion är 67.523 kr. Men då är ju inte alla vitvaror inräknade som jag ska bekosta. Det går säkert på runt 25.000 kr även om jag väljer billigare varianter.

Det kanske är normalkostnader för renovering av ett badrum? Men jag tycker själv att det låter rätt mycket för ett så litet badrum på knappt 3 kvm. Framförallt kan jag tycka att materialkostnaden är rätt dyr med tanke på storleken på badrummet.

Eller tänker jag fel?

Därefter kommer ”Plattis med några kloka synpunkter och tankar:

När jag slår ihop summorna så blir det 75 577:- och i det så är det 40 575:- som är material, kvar blir då 35,002:- som är arbete?. 94471 – 67523 = 26,948:-.

Alltså så är det arbete för 53 896:- eftersom man bara får dra av arbetskostnaden, plus 40 575:- som blir 94 471:- som är
totalpriset.

Står det 53,896:- för arbete varav 50% går till skatteverket eller att 26,948 går till skatteverket på din offert? och att det är material för 40575:-? Ni är väl 2st som står som ägare för bostadsrätten eftersom det överstiger 50,000:- i rot för
arbete?
Summorna som du har skrivit blir ju 75,577:- och i det så ingår det material med 40,575:-. Vart ligger dom andra 18,894:-? är det kakel och klinker plus lite annat eller? När det gäller kakel och klinker så ska det vara 1a hands sortering som gäller, och det ska kakel killen se till att det är.

När det gäller spottar, 5st på en yta av 3kv? om det ska sitta spottar i duschen så ska det sitta en spott med en hög ip-klass, och det finns inte så mycket att välja på där när man är uppe på en högre ip klass, och dyra som fan är dom oxå. Man brukar säga att en spott per kvm. brukar räcka. Det går inte att köpa spottar för några hundralappar och tro att det ska funka i dusch zonen, detta är ej godkänt.

Om det blev stambytt 1999 så ska brunnen vara godkänd. Se bara till att dom drar ner allt från väggar och golv så att det inte gipsas direkt på, har nämligen varit med om detta när man har rivit badrum som är hyfsat ny gjorda och sålda till en ny ägare som vill göra om ändå. Hoppas det funkar för dig Jens, priset i övrigt är väl ok om du får rätt material som ska vara i badrummet.

Mvh
Plattis

Som sedan följs upp av personen som ställde frågan som kompletterar och förtydligar:

Tack för ditt svar!

Nej summorna stämmer som jag skrev, dvs:

 • VVS-arbeten 19.635 kr
 • El-arbeten 18.805 kr
 • Övigt arbete 37.137 kr

Men det är exkl. moms. 94.471 kr inkl. moms vill de ha, sry att jag var otydlig kring det. Materialkostnaden á 40.575 kr var dock inkl moms. Arbetskostnad 94.471 kr – 40.575 kr = 53.896 kr inkl moms.

Nej, jag är ensam om bostadsrätten, så det är endast en skattereduktion på 26.948 kr inkl moms som är aktuell. Så slutsumman på offerten är 67.523 kr inkl. moms. Betänk då att inga vitvaror är inräknat, så slutsumman kommer ligga mellan 90.000 – 95.000 kr inkl. moms innan allt är klart.

Om jag själv gör ett överslag på kakel, klinker, spottar, gipsskivor, tätskikt, rör och elkablage så blir det inte 40.575 kr. Dessutom upplever jag att hantverkarna i och med de nya reglerna om ROT-avdrag passat på att öka timkostnaderna en aning för att slutpriset för kund ändå blir billigare efter avdrag är gjorda.

Jag uppfattade priset som rätt tilltaget, men jag kanske har fel. Jag är inte erfaren i branschen. Det var bara en känsla. Badrummet är 2.87 kvm.

Därefter svarar ”Plattis” en andra gång:

Priset är helt ok tycker jag. Ett standardbadrum idag som är gjort av behöriga yrkesmän med allt vad det innebär ligger på ca 140.000:-, då ingår allt från start till mål.

Det som styr mycket är valet av kommoder, kakel klinker,dusch dörrar etc. Som jag har tagit upp tidigare så måste man ligga på runt 400:- i timmen som företagare om det ska funka med allt vad det innebär, alltså 400:- plus moms. Du kan titta i comfort katalogen som finns över hela Sverige hos comfort butikerna.
Där har du en sammanställning av vad dom olika delarna kostar i en renovering av badrum, kan skilja lite upp och ner men du får en uppfattning om vad som gäller.

Med dessa två prisexempel på badrumsrenoveringar hoppas vi att ni fått en inblick både vad kostnaden för ett nytt/renoverat badrum ligger på 2011/2012, samt lite värdefulla idéer om vilka saker du bör tänka på i dialogen med badrumsfirman. Lycka till!

2 reaktioner till “Prisexempel på två olika badrumsrenoveringar

Lägg till

 1. Hejsan, Plattis här.
  Ja, nu har man varit på 2 st kundbesök i stockholm där man är verksam.
  Dom här badrummen har det gemensamma att att dom är gjorda efter 2007 och har fuktskador,
  ett i vasastan och ett vid kungsholmen,.I ena badrummet så låg det klinker på klinker med en gammal brunn av gjutjärn som inte är tät? och det andra så var det inte rätt mängd tätskikt på väg och golv. Hur vet jag detta då? jo, det var bara att ta en sugpropp som man använder till större
  plattor vid golvläggning och suga fast i väggen och golvet vid brunnen och lyfta upp från golvet och dra bort från väggen så lossna skiten, och så såg man att det inte var som det skulle.

  Dom här badrummen var gjorda av ej godkända firmor tror jag? dom hadde fakturor på ca 100,000:- vadera från hantverkaren, men ej några kvalitetsdokument med behörighetsnr på.

  Tja, nu är vi där igen när det ska prutas ner badrum, och man tror att det är arb kostnaden man prutar på? då blir det så här. Till att börja med en elslinga som inte håller dom kv som det ska vara, man skiter i att täta med den mängd som ska vara osv. Tillslut så har kunden prutat ner på dom grejerna som gör att ett badrum håller ihop, och tror att va fan va duktig man har varit?

  Vi hantverkare har ett pris som vi måste ha för att det ska funka med alla grejorna i ett badrum,
  sen behöver det inte bli som det har blivit för johan här på bloggen åt andra hållet av en jävla skojare.

  Jag gör alltid så här att man lämnar ett pris som man utgår ifrån, och är det så att kunden tycker att det är för dyrt ändå i slut ändan då får det vara för mig annars blir det så här som det har blivit för dessa kunder. Man får göra om när det har gått några år, och punga ut med 150.000:- till 200.000:- för att få något som funkar, och som skulle hålla i 30, 40 ,50 år framåt som det var tänkt.

  Mycket att fundera på va?

  Mvh
  plattis

 2. Har arbetat som plattsättare i 15 år och kan bara instämma.En ”billig” firma har inte råd att använda kvalitetsmaterial eller fackmän,utan det blir ”Allt i allo Johan” som får uppdraget att göra ditt badrum.Oftast uppdagas detta vid en försäljning eller en ren fuktskada,och då upptäcker kunden vilken ofantligt dålig affär denne gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: