Kakla själv – kostnadseffektiv renovering eller byggfälla?

Att kakla själv behöver inte vara en omöjlighet, men samtidigt bör den som vill sätta eget kakel i badrum eller kök vara medveten om riskerna med kakel som sätts fel i miljöer med mycket fukt.

Kakla själv, att tänka på

Grundstegen när du vill kakla om badrummet, köket eller annan yta är följande:

1. Börja med att prata med försäkringsbolaget – utför du ett felaktigt arbete och sedan drabbas av fuktskador eller andra problem relaterade till kaklet och ytskiktet kan din försäkring vara värdelös. Utför du arbetet själv ska du vara medveten om riskerna och känna dig trygg i de olika momenten.

2. Känner du dig inte säker på hur arbetet ska utföras är det med 99 procents sannolikhet dags att lägga ned visionen om att kakla badrummet själv. Det är ett för viktigt moment för att riskera slarv.

3. Är du däremot säker är det bara att tuta och köra. Inventera priser på material, sätt upp ett tidsschema för ditt eget arbete (räkna med pausperioder då arbetet står stilla), och kakla på!

4. Ta gärna in en besiktningsman när arbetet är avslutat, för att försäkra dig om att det hela gått rätt till.

Vi har tidigare skrivit en hel del om olika typer av badrumsrenovering och vad man bör tänka på, läs gärna någon av dessa guider:

Lycka till med att kakla badrummet själv!

3 reaktioner till “Kakla själv – kostnadseffektiv renovering eller byggfälla?

Lägg till

 1. Hejsan Bloggen. Det här med att kakla själv kan funka.
  Ett tips är att prova på en vanlig gips skiva först och dra ut en våg linje och sen kan man dra en lodlinje på den vänstra sidan och sen en lodlinje på den högra sidan som man har lutning på utåt.

  Finns inga badrum som har fyra hörn som är raka, om man inte får göra dom själv så att det blir rakt.
  Sen så köper man lite fix och skit plattor för en 50:- och det som behövs i verktygs väg och börja sätta på skivan med 2 till 3 mm fog.

  Kan vara bra att testa på detta sätt än att gå direkt på badrumsväggarna med dyrare plattor som man till 100% får riva ner för det blir snett och att fogarna inte går ihop i hörna.

  Man ska även räkna ut så att det inte blir små bitar i hörn, om man inte har en mosaik pelare eller något liknade som styr lite grann på väggarna.

  Det här med att täta badrum i dag med dukar som ska användas och att det blir bra med brunnar mm. låt oss som håller på med detta göra dom momenten? Ja va fa,,,n låt oss göra allt så att det blir bra.
  Oftast så är det gubbarna i familjen som kaxar upp sig och ska fixa o spara pengar:) men hur blir det då?
  Det ser lätt ut när man ser någon som har satt plattor i några år, men det tar ca 1 år minst att någon blir själv gående och då är det på stambyten,. I dag med rotavdrag mm så tycker jag att man ska anlita plattisar/byggare som fixar badrummen så att det blir bra. TA REFERENSER PÅ BYGGARNA SKRIV AVTAL MED BYGGARNA ( INGA REFERENSER I SLÄKTEN HOS BYGGARNA HAR BLIVIT VANLIGT NU FÖR TIDEN, VET EJ VARFÖR) KÖP INGA SKITPLATTOR OCH KRANAR? GÅ IGENOM SÅNT MED BYGGARNA SÅ ATT NI FÅR GARANTI PÅ PRYLARNA; GÅ IN PÅ http://www.bkr.se eller gvk.se OCH KOLLA OM FÖRETAGEN ÄR BEHÖRIGA SOM NI ANLITAR SÅ ATT NI FÅR ETT KVALITETS DOKUMENT VID SLUTFÖRT ARBETE OCH ATT ALLA ÄR GLADA OCH POSITIVA SÅ BLIR ALLT BRA NÄR DET ÄR KLART hej o hå.

  Plattis

  1. Mycket bra synpunkter från Plattis, som vanligt.

   Någon annan läsare som har gett sig på att kakla själv, eller funderar på det? Eller läsare som helt lämnat det i händerna på erfarna hantverkare? Tyck gärna till här i kommentarerna!

 2. Kakla själv, ingen supermanna krav för att klara det, vanliga svensons kan, men läs på innan. kaklade själv mitt förra badrum, blev hur bra som helst. gjorde även tätskickt mm. inga problem, fast nu har jag rivit alt för att bygga större bad, men det holt bra i tio år. måste dessutom tjäna över 150000,- för att kunna få nått rot, vilket jag inte gör, då släpper jag gärna utgiftaran till hantvärkarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: