Renoveringar och husförbättringar – rätt i dålig ekonomi?

En sak som många drar in på i dåliga tider är renoveringar och förbättringar av sitt hem. Det är förstås rimligt men samtidigt är det viktigt att skilja på arbeten som enbart är ”estetiska”, statushöjande eller liknande, och renoveringsarbeten som faktiskt också tillför värde till hemmet (för att inte tala om förbättrad livskvalitet genom bättre funktion).

Här är några exempel på projekt som traditionellt sett står sig bra genom ekonomiska kristider och som till och med kan vara lämpligast att genomföra då, om det visar sig att efterfrågan på arbete och material sjunker så kan du som slår till i en svag marknad öka dina chanser till riktigt bra priser.

Renoveringar att göra i nedgången:

Badrum och kök

Badrums renovera kök tak fönsterbyteSom du (förmodligen) redan märkt är detta en blogg om badrum, badrumsrenoveringar och allt det härliga med detta unika rum. Och faktum är att just en renovering av badrummet är en av de förbättringar som är mest värdehöjande. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att du med säkerhet kan räkna hem hela kostnaden för badrumsbygget i efterföljande ökning på ditt hus eller din lägenhets värde, men garanterat en stor del av den. Stalltipset i ekonomiska kristider och tveksam utveckling för bomarknaden är att satsa på ”basrenovering” i första hand. Kanske får inbyggd bastu eller granitbadkar vänta, satsa på vitt, fräscht och ljust så får du ett badrum som håller i alla väder. Läs mer om att komma igång med badrumsrenovering här.

På samma sätt fungerar köksrenoveringar som tillsammans med badrum brukar vara eftertraktade av personer som köper hus eller lägenheter. Generellt gäller att lägenhetsköpare lite oftare tittar på köket medan husköpare prioriterar badrummet. Dock så är både rummen mycket viktiga för prisbilden på ett hem.

Tak och fönster

Efter badrummet är ditt hus ”skal” viktigt att se över (förutsatt att du bor i villa, i lägenhet är detta oftast i händerna på din bostadsrättsförening). Tak och fönster är två delar av huset som har stor inverkan både på husets utseende och på funktionen. Ett bra fönsterbyte gör dessutom att du kan sänka kostnaderna för din värmeförbrukning genom att installera moderna så kallade ”energifönster”.

Fixar du till ett nytt tak kan du på samma sätt göra ditt hus mer tilltalande från utsidan samtidigt som du stärker ”skalet” och även förhoppningsvis minskar värmeförlusterna.

Husförbättringar som mest påverkar vardagsekonomin

Något som kanske inte höjer värdet på huset men som sparar desto mer pengar i form av löpande kostnader är de förbättringar som inte syns. Det kan röra sig om tilläggsisoleringar , dräneringar runt husets grund, eller radonsanering. Sådana saker är givetvis väldigt viktiga men primärt ska du då se konkret hur mycket pengar du sparar i dina löpande kostnader, då dessa saker inte påverkar priset på en fastighet på samma sätt som nyrenoverade kök eller badrum.

Är det en badrumsrenovering du är ute efter föreslår vi att du spanar in någon av våra inspirationsspecialer som start på resan mot det perfekta (och förhoppningsvis värdehöjande) badrummet:

  1. Badrum på vindar och under snedtak
  2. 15 häftiga och inspirerande badrum
  3. Så hittar du rätt badrumsfirma på orten
  4. Bildspecial: Nyrenoverade badrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: