Vad kostar badrumsrenovering?

Många som går i renoveringstankar när det gäller badrum undrar över priset för en fullständig badrumsrenovering. Här har jag därför sammanställt en kort guide om priser för såväl material som arbetskostnad vid en renovering av ett badrum av normal storlek och standard. Tips: Ta alltid in flera offerter när du ska renovera badrum (gratis via länken), då ökar chansen till en lyckad och billigare affär.

1. Materialkostnad badrum

Här varierar kostnaderna kraftigt beroende på vad du köper (en Ferrari är dyrare än en Skoda, är principen). Du kan hitta billiga inredningsdetaljer på Ikea som kostar väldigt lite, eller till och med ännu billigare om du verkligen letar runt efter rabatter eller på andrahandsmarknaden. Här är en ungefärlig uppskattning på priset för material för ett normalt badrum på 6 kvadratmeter där allt ska bytas ut:

Möbler (förvaring, handfat, blandare med mera)……………5000 – 15 000 kronor

Kakel/klinkers för golv och vägg (totalt cirka 32 m2)……..5000 – 12 000 kronor

Duschkabin…………………………………………………………………….7000 kronor

Toalettstol………………………………………………………………………3000 kronor

Total materialkostnad…………………………………………………….20 000 – 37 000 kronor

2. Arbetskostnad badrum

Anlitar du en hantverkare varierar priset mycket beroende på typ av arbete, var i landet du befinner dig och den enskilde entreprenörens prissättning. Ta alltid in flera offerter och jämför för att hitta den bästa lösningen! I nedanstående uppskattning är en liten del av priset materialkostnader för det hantverkarna behöver utöver själva badrumsinredningen, men den stora delen är arbetskostnad.

Hantverkare (rivning, vvs, el, golv, vägg)…………………………….10 000 – 15 000 kr/m2,totalt 60 000 – 90 000 kronor

3. Totalkostnad badrumsrenovering

För en komplett badrumsrenovering på sex kvadratmeter av enkel- till normalstandard där arbetet utförs av en hantverkare hamnar priset på ungefär 80 000 – 127 000 kronor.

Priset kan sedan justeras nedåt beroende på hur mycket du själv fixar, många väljer exempelvis att sköta rivningen själva. Ett annat sätt att pressa priset är att jobba hårt för att hitta bästa pris på allt från kakel/klinkers till badrumsinredningen. Till sist är det givetvis viktigt att ta in många offerter och hitta den som passar din smak och plånbok bäst. Denna prisguide är givetvis bara en uppskattning och priserna varierar kraftigt beroende på när du gör din förfrågan och var i Sverige du befinner dig.

Rotavdraget

Glöm inte bort ROT-avdraget! Du får dra av halva arbetskostnaden (alltså inte för material) upp till 50 000 kronor. Är ni två personer i hushållet får du dra av upp till 100 000. Ofta räknas detta avdrag in redan på offertstadiet, kontrollera detta noggrant med din hantverkare. Blir arbetskostnaden för badrummet 80 000 kronor får du alltså en skattelättnad på 40 000. Ett gott argument för att faktiskt välja en hantverkare att genomföra din renovering.

Till sist vill jag ge ett generellt tips: ta alltid in offerter från flera olika entreprenörer för att kunna jämföra dem och få bästa pris. En bra gratistjänst är ”Badrumsproffs” som låter dig ta in gratis offerter på badrumsrenovering. Funkar över hela Sverige och är en bra start för dig som ska fixa ett nytt badrum.

Kommentera gärna detta inlägg om du har egna erfarenheter om vad priset för en badrumsrenovering är.

Annonser

96 reaktioner till “Vad kostar badrumsrenovering?

Lägg till

 1. Mycket intressant! Väntar just nu på offert på vårt badrum (8 kvadrat) som ska helrenoveras, verkar som att det landar runt 100000 kr inklusive allt.

  1. Hejsan Rickard
   Jag vet inte vad du ska göra i ditt badrum? 8kv som ska helrenoveras för 100,000:-
   inklusive allt? Tillkommer det mer pengar för hantverkarna via rot eller? vart bor ni
   någonstans i detta land? Jag menar inget illa med inlägget Rickard men du får gärna
   berätta vad dina hantverkare har lämnat för arbetskostnad. eller är det ett sånt här
   stick o brinn företag som inte kommer om det blir problem? Gå in på www, bkr, se
   eller www,gvk,se och kolla om dom är våtrumsbehöriga. Firman som utför renoveringen
   ska ha ett behörighetsnr från byggkeramikrådet eller gvk och sen lämna ett intyg på
   detta till er, kan vara bra om det blir en vattenskada framöver för det vill försäkringsbolagen ha nu förtiden
   Mvh
   Plattis

 2. Hej!

  Intressant, skulle vara kul med en uppdatering där man får se timpris badrumsrenovering kontra full kostnad badrumsrenovering? Finns det olika vinster att göra genom att tänka olika kring pris på badrumsrenovering?

  Tack för bra blogg!

 3. Hej och tack för kommentar!

  En badrumsrenovering blir som det mesta billigare ju mer omfattande den är, sett till priset per timme och priset per kvadratmeter. Men timpris för badrumsrenovering ligger lite grovt räknat på mellan 300 och 600 kr i timmen, där de vanliga faktorerna (omfattning, standard, förmåga att förhandla med entreprenörerna) avgör.

  Med vänlig hälsning

  Badrumsbloggen

 4. Intressant läsning. Har precis köpt en lägenhet där vi ska totalrenovera badrummet. Storleken är 1,65 x 2,85 (=4,7 kvm). Som sagt totalrenovering som omfattar nedan;

  1. Duschhörna med infällbara dörrar
  2. Sänkning av tak med spottar
  3. Vägghängd WC
  4. Tvättmaskin + torktumlare
  5. Inredning med spegel, 100 cm handfat och kommod, handdukstork, ett par mindre överskåp.

  Samtliga rör ska byggas in och siktar på en ränna vid väggen som brunn i duschen. Troligen avstår vi från golvvärme då vi känner att de är lite överflödigt i en lägenhet på 3 våning med uppvärmt rum både över och under.

  Anlitar totalentreprenör så vi kommer troligen inte köpa eller göra något själv. Ska bli intressant att se vad prislappen landar på, får offerten i veckan.

  Tack för en bra sida!

 5. Hej Asprilla, tack för din kommentar.

  Vore intressant att höra vad din renovering går på i slutändan, särskilt materialkostnad kontra arbetskostnad. Återkom gärna när du vet, just olika exempel på priser för badrumsrenoveringar brukar vara oerhört uppskattade av alla som går i renoveringstankar.

  Mvh

  Badrumsbloggen

  1. Det hela blev ganska dyrt;

   Arbete: 93 200
   Material: 70 000
   Totalt: 204 000 inkl moms. innan rotavdrag. (exkl tvättmaskin och torktumlare)

   Orsakerna till att det blev relativt dyrt är många. Dels har vi valt en del lite dyrare inredning, om än inte exklusivt på något sätt. Merkostnadsmoment;

   1. Samtliga rör/ledningar ska gå inne i väggarna
   2. Förberedelser för diskmaskin/torktumlare
   3. Behöver dra extra ledningar från el-centralen till badrum pga tvättmaskin/torktumlare.
   4. Flytt av golvbrunn, samt att vi valde en Unidrain istället för en traditionell brunn.
   5. Vi valde en firma med extra fokus på det estetiska (och därmed dyrare)

   Faktum är att vi fick 10 % rabatt på allt material emot listpris (vilket nog inte är ovanligt iofs) och 20 % på vissa delar som duschkabin och handdukstork då det var kampanj på detta varumärke.

   Tog även in offert från en annan hantverkare som ville ha 57 000 kr för arbetskostnaden av badrummet. Hans upplägg var att vi köpte alla ytskikt och inredning själva. Vilket hade varit lite opraktiskt för oss. Och jag tror även att han hittat lite extra att fakturera för.

   Nu kan vi bara hoppas på att det blir bra, när vi faktiskt betalt ganska bra för det hela…

   1. Som du skriver så är ju materialkostnad avgörande för totalpriset, och satsar man på lite mer exklusiva material och märkesvaror är det absolut inget konstigt att hamna på flera hundra tusen kr totalt.

    Intressant det där med den andra hantverkaren som ville låta er köpa in material själva. Tror många ibland kan tänka sig att dra ner på kostnaderna genom att stå för inköp själva, men jag tror man gör sig själv en björntjänst då. Det är ändå en så pass stor investering att renovera badrummet, då kan man lika gärna ta den relativt lilla extrakostnaden och låta hantverkaren göra allt. Som dum påpekar får de flesta seriösa badrumsentreprenörer rabatt på material och den rabatten kan du ju själv ta del av om hantverkaren står för inköpen.

    Återkom gärna när renoveringen är igång/börjar bli klar! Vore intressant att höra om budgeten hålls eller om det dyker upp några oväntade utgifter längs vägen. Förhoppningsvis klarar ni er men det kan alltid vara klokt att ha en liten buffert ”utifall att”…

   2. Hejsan
    Asprilla gjorde helt rätt som valde bort den billigare hantverkarn.
    Nu ska man inte dra alla över en kam när det gäller oss hantverkare
    Nu vet inte jag om det gäller även lite bygg material oxå som du skulle köpa?
    Men kommer en hantverkare och bara lämnar offert på arbetskostnad
    så har han troligtvis inte något byggkonto någonstans som alla seriösa
    byggare har och förmodligen ingen f-skattsedel, eller så har skatteverket
    dragit in f-skattsedeln. Även om han visar en F-skattsedel som det står
    2011 på så kan den vara indragen, så va på eran vakt när det gäller detta.
    Det behöver inte vara så, men som sagt, kommer dom bara och ska lämna
    offert på arbetet och inget material så kolla lite på det.
    Mvh
    Plattis

 6. Hittade denna sida via Google och idag fick vi in en offert på badrumsrenovering. Denna offert hamnade på 146:- ink moms. Låter väldigt dyrt då det INTE ingår några VVS-Produkter, såsom, toalettstol,, dusch, osv. I offerten ingår det: Plattsättning, tätskikt, klinker, kakel, fix o fog, flytspackling. El, golvvärme, takbelsyning, strömbrytare, flyttning av tvättmaskinsinmatning, utbyggnad av elcentral, jordfelsbrytare. Bygg, en ny vägg ska upp mot hall, OSB skivor på väggarna, våtrumsgips. Rördragning, nytt avlopp, ny golvbrunn, rördragning från hall till vattenfördelning i vägg, dold rördragning till dusch, tvättställ, WV och tvättmaskin, ny rördragning till plan 2 och rördragning till WC plan 2.

  Vad säger ni andra om denna offert? Ska sägas att vi river allt själva.

  1. Hej! Lite sent svar, men som vi skrivit här på Badrumsbloggen så är det svårt att ge ett entydigt svar om specifika offerter då varje renovering är unik. Men visst låter 146′ kr överkant för det ni beskriver. Nyckeln är dock, som beskrivs i guiden, att prata med flera firmor och sedan jämföra deras erbjudanden – då får ni en tydligare bild över vad just er badrumsrenovering bör kosta.
   Berätta gärna hur det går och vad ni landar på till slut!

  2. Vad har ni fått för tidsplan plan på projektet från start till mål och med hur många gubbar? blir dom där heltid eller till och från? Vad är kostnaden för materialet som dom
   har? det är väl specat på något vis med materialet?
   Mvh
   plattis

   1. Har inte fått någon tidplan för denna offert jag skrev om. Antalet gubbar är, en rörmokare, snickare och en elkille. Den kostnaden jag fått är: snickaren: 10k för material och 20k för jobbet. Elkillen: 28k för jobbet. Plattsättare: 28k och resten på rörmokaren. Hur f-n kan något kosta 28k för att dra några meter elkabel och några dosor? Proppskåpet sitteer endast någon meter från badrummet. Ska även säga specen inte var något vidare. Siffrorna jag skrev har jag fått via ett telefonsamtal då jag ringde upp och frågade hur det kunde vara så dyrt. Väntar in andra offerter….

 7. Hej,
  Jag undrar vad man sparar om man inte använder kakel/klinker utan istället lägger våtrumstapet och platsmatta, det borde göra skillnad på material, men även på arbetskostnad tänker jag eftersom det går fortare än att kakla.

  1. Hej Skrutten! Visst blir det något billigare i allmänhet med tex våtrumstapet, men man ska komma ihåg att det beror på vad du jämför med. Hittar man ett billigt parti badrumskakel kan man nog hamna under snittpriset för tapet eller matta. Detsamma gäller arbetskostnaden. Men mellan tummen och pekfingret så kan du nog räkna med en sänkning på 10-20 procent om man tar något slags snitt, både för arbetskostnad och material. Men som vi alltid påpekar – varje renovering är unik och bäst prisbild får du genom att ta in olika offerter från flera håll. Lycka till!

  2. Hejsan skrutten,
   När du har kommit så långt att det är dax för kakel, klinker eller tapet och matta så spar du mer än halva arbets tiden med tapet och matta. Men äger du din lägenhet så tänk
   till både två och tre gånger innan du sätter upp våtrumstapeter och matta. Tapeter
   och mattor som läggs blir så fula efter ett tag, det räcker med 5 till 10 år sen ser du att
   det börjar hända saker med din tapet och matta. Gäller detta ett badrum föresten eller en
   toalett? Standard kakel och klinker kostar lika mycket som den lite dyrare mattan och tapeten. Berätta lite mer om vad det är för utrymme så kan jag hjälpa dig med olika förslag och om det är dusch eller badkar. Det går att blanda material i badrummet,
   men jag föreslår att det ska vara kakel, mosaik eller klinker i våtzonen. Det finns väv för
   våtrum och våtrums färg som man kan använda tillsammans med keramik.
   Mvh
   plattis

 8. Till Micke och Helga
  Priser för el i ett badrum har varit runt 10 till 20,000:- i mina standard badrum som vi har gjort,materialet ingår i det priset. Det som ingår är mellan 3 till 6 st spottar, golvvärme
  3 till 6kv gjordfelsbrytare, dimmer till spottarna, termostat till golvet digitalt eller manuellt som kund
  vill, vanlig lysknapp för lampa över skåp eller spegel, brukar även lyxa till det med ett uttag i
  underskåpet för laddning av rakapparat tandborste etc. Dom elektrikerna som jag jobbar med
  vet hur jag vill ha det och kommer 2 gånger till mina objekt när det gäller badrum. Dom gånger det går får dom inte ens komma och ta bort elen utan vi gör det själva om vi anser oss klara av det.
  När allt är rivet och vi ska till att bygga upp kommer dom och drar det som ska dras i väggar golv
  tak innan vi bygger igen. Ska dom lägga golv värmen så brukar dom komma upp i ca 16 timmar
  totalt.
  Tim priset är allt från 390:- plus moms till 440:- plus moms. El killarnas prislista när det gäller spottar ligger på ca 1200:- per spott monterat o klart plus moms. golvvärmen kostar lite olika
  beroende vad som finns på hyllan för dagen när man ska ha golvvärmen, skiljer bara några
  hundringar upp eller ner. Vad ni kunder inte får stirra er blinda på är timpriset för renoveringarna
  Vad är bäst när man renoverar? en hantverkare som tar 300:- i timmen och jobbet blir skit eller
  en suverän kille som tar 400:- i timmen och höjer eran lägenhet eller hus i värde och alla är nöjda.
  Mvh
  plattis

  1. Tack för ditt svar Plattis och för inblicken hur du lägger upp jobbet.
   I vårat fall var inga spottar eller dimmers inräknat, utan bara, golvvärme, och ny eldragning för tvättmaskin och lampa ovanför tvättstället och lysknapp, jordfelsbrytare. Hade det landat på runt 10k – 15 hade det känts bättre.

   ”Vad är bäst när man renoverar? en hantverkare som tar 300:- i timmen och jobbet blir skit eller en suverän kille som tar 400:- i timmen och höjer eran lägenhet eller hus i värde och alla är nöjda.” Håller med dig och jag är inte den som tar första bästa eller är ute efter det billigaste. Någonstans på vägen som kund känner jag vad som verkar vara rimligt enligt hur en beställning ser ut. För mig så lägger jag gärna på en hundralapp på timpriset om jag vet att hantverkaren är bra. Det under förutsättning att jag vet det innan beställningen utföres. Inte alltid lätt att veta innan.

   1. Hejsan igen micke och Helga,
    Svårt och veta vad ni har haft för en kille eller tjej som har lämnat pris till er?
    Men gäller det bara en badrums renovering som ni ska göra så vet jag inte
    om det är guld kablar som ska dras i det priset som ni fått?
    När det gäller ett standard badrum så ska det inte behöva gå mer än.
    Obs att jag inte tar upp om det måste dras nya ledningar till badrummet om det är
    gamla ledningar som det kan vara ibland. Har varit med om många gånger att
    det inte ens sitter gjord i badrummet och då ska det matas fram.
    När det gäller rörbiten i standard badrum så brukar timmarna hamna som för el
    killarna. Mina rörisar ligger på ca 420:- plus moms till 480:- plus moms men det går
    fort som f-n och det blir bra. Har även haft firmor som har legat på 350:-/tim plus moms
    men det har blivit dyrare i slutändan, dom grabbarna gör bara ett projekt till mig, sen
    är det tack och hej
    Mvh
    Plattis

  1. Hejsan Erika77
   Fråga på bara! När det gäller badrums renoveringar så är det bara fantasin som säger ifrån. Det går att tänka i runda former som i fyrkantiga former idag. Det finns en våtrums
   skiva som kgc säljer samt byggtillbehör säljer som är uppbyggd av (man kan säga att
   det likanar frigolit skivor som är spacklad på båda sidorna med nät) Dessa skivor
   är på väg ner i pris och är helt suveräna att bygga med. Dom möglar ej och finns i
   bredder från 4mm upp till 8 cm, dom är 60 cm bred och 2,60 lång väger ingenting.
   Dessa skivor bygger man kommoder med, dusch väggar, hyllor i duschen, vilstolar,
   och sen så kaklar man som vanligt på skivorna. Har man ett fult avlopps rör som går
   från tak till golv efter väggen så kan man klä in det med dom här skivorna eftersom
   det går att forma dom runt utan problem. Sen skär man upp sina 30×60 plattor eller
   vad man nu har i stavar på ca 2,5 cm bredd och klär in pelaren oregelbundet med
   stavarna som man har gjort, vill man lyxa till det lite så monterar man in en stjärn
   himmel i pelaren/ det är små trådar som lyser och som bara är 1mm tunn.
   Man lägger in dom i fixet och drar ut dom i fogarna, låter dom sitta kvar lite grann
   tills man har fogat klart när allt har torkat så klipper man av dom med en nagelbitare,
   sen är det bara att sätta på belysningen helst med en dimmer så att man kan
   sänka styrkan lite. Detta är snyggt som attan och gör att det blir en liten extra grej
   i badrummet. Som sagt det är bara fantasin som säger stopp, det känns som jag
   har gjort det mesta i ett badrum genom åren så är det fler som undrar något så
   kör på med frågor. Sitter på kvällarna vid datorn och kör offerter mm och när jag
   har lite för mycket siffror i planeten så bloggar jag lite här.
   Mvh
   Plattis

 9. Svar till Plattis…
  Japp, det undrar vi oxå om det är kablar av guld som ska dras in… 🙂 Jag vet inte var du bor någonstans i detta långa land, men kontakta mig gärna om du är sugen på att komma in med en offert. Jag inte om moderatorn till denn blogg är road över att ställa en sådan fråga. Men, nu är den ställd och moderatorn kan ta bort det som är opassande. För den som inte har sett det då jag skriver via vår blogg så bor vi i Gnesta.

  1. Här på Badrumsbloggen får man gärna utbyta kontaktuppgifter om man önskar 🙂 Vi uppskattar diskussionerna, både er som frågar om saker och ”Plattis” som levererar insatta kunskaper kring badrum och renoveringar.

 10. Jag bor och har min familj i hälsingland.
  Jag är pendlare och har mina jobb i hela storstockholm,. Har lägenhet och kontor i Johanneshov,
  Åker ner sönkväll/mån morron beroende hur det ser ut och hem tors kväll. Jag är inne på mitt
  26 år som aktiv plattsättare och jag tycker det är lika roligt fortfarande? ja det går väl upp
  och ner som allting annat här i livet. Vet inte om det är så passande att ta in offerter på denna
  blogg. Vad jag vill med det här är att både hjälpa er kunder och försvara oss hantverkare lite
  granna, lämna svar på varför det kan kosta som det gör och redovisa det på ett bra sätt
  Jag blir så frustrerad när jag läser i bloggarna om hur man har lyckats trycka ner priserna på
  oss hantverkare, vet ni hur många firmor det är som går om kull innan 3 år? och som har skatte
  skulder efter sig för att dom har jobbat gratis. Man hör om att det startar nya företag stup i ett
  men det är fler firmor som kursar en startar i varje fall inom bygg svängen. Nä! tandläkare
  skulle man ha blivit, eller va säger ni om att det kostar 1500:- för en kvart? de är va jag
  kallar timpeng.
  Mvh
  plattis

 11. Till Moderatorn och Plattis:
  Tack moderatorn och det uppskattas att kontakter kan utbytas utan att inläggen raderas.
  Plattis, om du har tid och lust så får du gärna kontakta mig angående vår badrumsrenovering: contact[at]mikaelraymond.com

 12. Plattis här igen,
  Hoppas bara inte att ni tröttnar på mig? och mina inlägg.
  Här kommer en grej till i varje fall.
  Kunden har varit o köpt kommoder och lite andra prylar som ligger inplastat eller i ett tunt packet.
  Det har nästan varit halva priset. på grejerna. Nu ska det skruvas ihop, och det tar väl inte så
  lång tid tycker kunden? och frågar om man kan skruva ihop grejerna. klart man kan skruva ihop
  grejerna. Föst måste vi flytta på alla möbler som står lite i vägen så att vi får lite svängrum.Nu har det gått ca 30 min för två man =1tim x400/tim plus moms. Fram med paketen ut med alla delar.
  förhoppnings vis får vi fram beskrivningen på allt,Det är en kommod det är sidoskåp det är lite
  mindre hyllor,. Allt har funkat bra och alla delar har varit med, kan vara 50/50 där ibland.
  Allt är klart o klockan är snart 12,00. 5tim x två man 10 tim x 500:- inkl moms 5000:-.
  Kan ni inte skruva dom här sakerna själva så blir det dom här pengarna extra (minst).
  Och börjas det att jävlas så blir det en dag som går åt, fattas det prylar och man får börja
  åka iväg så är det bara att räkna ut själva vart det bär i väg. mil ers bla och en irriterad
  hantverkare.
  Lite att fundera över eller hur?
  Mvh
  Plattis

  1. Hej Plattis! Nej nej, dina kommentar tror jag inte någon tröttnar på! Det är på tiden att konsumenter och hantverkare möts och dina insikter i hur tankegångarna går vid badrumsrenoveringar. Berätta gärna mer. En fråga jag undrar över är vad den vanligaste källan till problem är mellan kund och hantverkare – var brister dialogen och förståelsen oftast? Den typen av tips tror jag båda parter tjänar på att tänka över.
   /Badrumsbloggen

 13. Hej Badrumsbloggen!
  Det är en del saker som spelar in faktiskt när det börjar
  bli problem mellan kund och hantverkare.
  Det jag tar upp behöver inte vara i denna ordning.
  Det börjar bra och hantverkaren håller sina tider som han har
  utlovat, men sen händer det något! han säger att han ska komma
  tisdag men kommer torsdag och har inte ringt till kunden, kunden blir förbannad
  med all rätt. Sen så har vi det att kunden vill flytta toan lite mer åt vänster
  för att få in en större kommod/hantverkaren biter ihop och säger att,
  visst det går bra, det ligger rör ute i garage som man kan förlänga med,
  Obs den här gången, och hantverkaren är lugn än så länge.
  Det har varit flyt nu några dagar med momenten. Nästa morgon
  då har frugan eller gubben fått den iden att det ska vara rak sättning
  nedre delen och diagonalt den övre delen, det var sagt att det skulle
  vara rak sättning.Sen är det igång med vad det blir extra för den sättning,
  kunden tycker det är åt helvete för mycket till lägg osv. Kunder tycker att
  jobbet är dåligt, det har tagit för lång tid med badrummet etc.

  Dåliga avtal är skrivna för objektet. Det finns mycket som kan gå snett
  mellan kund och hantverkare.

  Till att börja med så måste du vara en lugn person tror ja som hantverkare
  för det är vi som ska vara proffs. Veta vad du pratar om och kunna svara på
  allt när det gäller badrums renovering, vara uppdaterad på det senaste
  när det gäller material osv.
  Riktigt skrivna avtal så att det inte blir skit på vägen av renoveringen.

  Men sen måste även kunden vara mänsklig oxå och inte behandla oss
  hantverkare som om vi vore jordens avskum, och det kan jag säga att
  dom kunderna finns dom oxå.
  Efter 26 år plattsättare så hör och ser jag på 2 till 3 minuter att den här
  kunden utstrålar problem och skickar en offert som är utöver det vanliga.
  Brukar inte bli någon renovering där, men jag har givit kunden ett pris.

  En liten grej till bara, jag och min kollega var på kundbesök för någon
  vecka sen. Tiden var spikad och vi var där strax före, det gällde
  en helrenovering av badrummet med mycket som man skulle gå igenom.
  efter 10 till 15 min börjar gubb jä-n titta på klockan och säger fan nu
  börjar fotbollen på tv? kan ni komma tillbaka vid ett senare tillfälle
  tror ni? skulle tippa på att parets badrum/relax skulle hamna på ca
  300,000:-. Tror ni att vi åkte dit igen? Bryr man sig inte mer kan
  man göra renoveringen själv och hoppas att det blir vatten skador som
  följd,och det står jag för.

  Som sagt badrumsbloggen! det finns mycket att fundera över när
  det gäller badrumsrenoveringar.

  Mvh
  plattis

 14. Tjenis igen,
  Badrums skivor från byggtillbehör tebo eller tetti 20mm ca 250:-
  Brickor och skruv till dessa ca 35:-
  Tätskikt beroende vad man använder ca 150:-
  Fix och fog 50 till 70:-
  Summa ca 500:- kv det kan skilja lite upp eller ner och detta är bara för väggen.
  Det är ej reglar med utan det är endast från skivor till färdigt tätskikt för vägg
  summa ca 20kv är 10,000:-
  Jag tycker detta är det bästa man kan använda i en badrumsrenovering när
  det gäller byggskivorna. Dom är lätt att bära för oss hantisar och bearbeta.
  Det finns även skivor som liknar gips som glasrocskivor, aqvapanel, som är god
  kända i våtzonen och som funkar och ligger något under i pris jämfört med tetti
  och tebo eller kgc skivan.
  Fördelen med tetti samt tebo och kgc är att dom är värme isolerande och kanske
  i slutändan spar energi när det gäller värmekostnad i badrummet.
  Det kan vara något o tänka på när man står där och det skiljer 3000:-?
  Det är 60 cigg paket om man nu röker eller snusar?
  Sen har vi det här med våtzonen Det är fullt godkänt att bara ha våtrumsskivor i den
  så kallade våtzonen.
  Är det en dusch som är 80×80 så räcker det med ca metern utanför med våtrums
  skivorna. Är det bara en 0,5 till en meter kvar av väggarna så kan man lika
  gärna köra med våtrumsskivorna enda ut tycker jag.
  Är det yttervägar så kör man hela vägen med våtrumsskivorna.resten klär man
  med vanlig gips.
  Man skulle kunna göra en hel bibel med det här om renoveringar!
  Det ska rätas upp väggar, hur mycket behövar man riva i ett badrum.
  Funkar det med 30×60 plattor i ett badrum? och kunden vägrar byta
  plattor runt brunnen som sitter ca 37cm cc från vägvinkeln för att man
  ska få ett bra fall, lös det säger kunden och plattorna ska vara hela
  får inte skära för att få till lutningen till brunnen? Det ligger design
  tidningar i drivor på köksbordet och alla bilder visar 30×60, 50×50
  60×60 plattor och alla är hela och brunnen ligger där snyggt i hörnet?
  precis så där vill vi ha det? punktslut säger kunden. Med detta vill jag tacka
  alla designers som inte har varit in i ett badrum där golvet lutar till brunnen
  utan har smyckat ut en monter med ett rakt golv och puffat till det med detaljer.
  sen knäppt kort och ut i tidningen med bilderna.
  Som tur är så har marknaden hängt med här och gör brunnar för dom här
  plattorna som finns mer och mer. och kostar därefter kan jag säga.
  i stället för ca 500:- plus slukristen så sticker det i väg med flera tusen kronor?
  för att vattnet ska rinna ner där.
  Mvh
  plattis

 15. Hej, har just fått en offer för renovering av mitt badrum på ca 5m2. De ska riva mitt gamla badrum och bygga ett nytt helkaklat badrum.

  Lite fakta:
  Ingen golvvärme
  Inga nya spots i taket
  Inte dra vattenledningar bakom väggen
  De ska forsla bort allt gammalt
  De ska sätta upp/installera möbler, handdukstork, dusch, duschvägg, toalett, spegel, lampa över spegeln
  De ska kakla väggar och golv

  För detta vill de ha 63 000 för arbetet (inkl moms innan ROT) samt 24 000 för material (endast material som behövs för gipsning, fuktisolering, vattenrör etc.). Detta exkluderar alltså kakel, möbler, duschvägg, dusch, handduksvärmare, blandare.

  Några kostnadsposter:
  Rivning och bortforsling av gammalt: 7 000kr
  Arbete med fuktisolering (inkl material): 10 000kr
  Sättning av väggkakel: 600kr/m2 (23m2)
  Sättning av golvkakel: 800kr/m2 (5m2)
  Arbete rörmokare: 6 000kr

  Tacksam för hjälp då jag inte vet om detta är dyrt eller billigt?

  Mvh,

  Jens

  1. Hejsan Jens,
   Om jag fattar detta, så är det 94,500:- för arbetet totalt, varav 31500:- går till skatte
   verket, kvar som du betalar är 63000:- plus 24000:- för bygg och rör material, stämmer detta Jens? Ska det inte vara någon el i badrummet? eller är det inbakat på något vis
   men att du inte har tagit upp det som än post? får inte ihop det med posterna som du har
   staplat upp och summan, för det är 63000:- innan rot plus 24000:- för material. hoppas
   att du hinner svara på detta innan du godkänner offerten. Vart bor du någonstans och
   är det hus eller lägenhet.
   Mvh
   Plattis

 16. Hej!

  Råkar heta Jens jag också… Så får kalla mig för Jens nr 2;-)

  Jag är i ungefär samma situation som tidigare talare och har begärt in en offert för ett mindre badrum (3 kvm). Detta badrum har idag våtrumstapet och våtrumsmatta, gamla vitvaror. Det är stambytt 1999 så de påstod att golvbrunnen var ok. Det sitter ett element på väggen för värme. Lägenheten (bostadsrätt) är på andra våningen i ett flerfamiljshus.

  Jag har begärt att de ska riva ut allt material (de kör dock inte bort det). De ska sänka tak 2 dm för att komma under en inmurad ventilationskanal som går rakt genom badrummet. Riva matta för vägg och golv. Gipsa väggar, spackla fall golv. Kakla väggar och lägga klinker (jag har valt ett billigt kakel och klinker för ca 200 kr/kvm). Nya förkromade rör på vägg till wc, tvättställ och dusch. Elementet tas bort och kopplas istället till en vattenburen handdukstork. Demontering av befintlig el, lägga in el-golvvärme, 5 halogenspottar i tak, el till handdukstork för elpatron som ska fungera som komplement för den vattenburna handdukstorken. 1 st 2-pol jordfelsbrytare monterad vid central samt framdragning av jord till badrum (antar att det krävs för golvvärmen).

  Jag inhandlar utöver offerten alla vitvaror såsom toalett, badrumsskåp, spegel, duschväggar, toalett, blandare.

  Jag har fått följande priser:
  VVS-arbeten 19.635 kr
  El-arbeten 18.805 kr
  Övigt arbete 37.137 kr

  I priserna ovan ingår som en klumpsumma material för 40.575 kr.

  Totalpriset innan skattereduktion är 94.471 kr och efter skattereduktion är 67.523 kr. Men då är ju inte alla vitvaror inräknade som jag ska bekosta. Det går säkert på runt 25.000 kr även om jag väljer billigare varianter.

  Det kanske är normalkostnader för renovering av ett badrum? Men jag tycker själv att det låter rätt mycket för ett så litet badrum på knappt 3 kvm. Framförallt kan jag tycka att materialkostnaden är rätt dyr med tanke på storleken på badrummet.

  Eller tänker jag fel?

  Mvh
  Jens (nr 2)

 17. Tjenis Jens 2,
  När jag slår ihop summorna så blir det 75577:- och i det så är det 40575:- som är material,
  kvar blir då 35,002:- som är arbete?. 94471 – 67523 = 26,948:-. Alltså så är det arbete för
  53,896:- eftersom man bara får dra av arbetskostnaden plus 40575:- som blir 94471:- som är
  totalpriset. Står det 53,896:- för arbete varav 50% går till skatteverket eller att 26,948 går till
  skatteverket på din offert? och att det är material för 40575:-?
  Ni är väl 2st som står som ägare för bostadsrätten eftersom det överstiger 50,000:- i rot för
  arbete? Jag funderar bara hur din offert ser ut Jens.
  Summorna som du har skrivit blir ju 75,577:- och i det så ingår det material med 40,575:-.
  Vart ligger dom andra 18,894:-? är det kakel och klinker plus lite annat eller?
  När det gäller kakel och klinker så ska det vara 1a hands sortering som gäller, och det ska
  kakel killen se till att det är.
  När det gäller spottar, 5st på en yta av 3kv? om det ska sitta spottar i duschen så ska det
  sitta en spott med en hög ip klass, och det finns inte så mycket att välja på där när man
  är uppe på en högre ip klass och dyr som fan är dom oxå. Man brukar säga att en spott per kv
  brukar räcka. Det går inte att köpa spottar för några hundralappar och tro att det ska funka
  i dusch zonen, detta är ej godkänt.
  Om det blev stambytt 1999 så ska brunnen vara godkänd.
  Se bara till att dom drar ner allt från väggar och golv så att det inte gipsas direkt på, har nämligen
  varit med om detta när man har rivit badrum som är hyfsat ny gjorda och sålda till en ny
  ägare som vill göra om ändå. Hoppas det funkar för dig Jens, priset i övrigt är väl ok om du får
  rätt material som ska vara i badrummet.
  Mvh
  Plattis

 18. Hej Plattis!

  Tack för ditt svar!

  Nej summorna stämmer som jag skrev, dvs:
  VVS-arbeten 19.635 kr
  El-arbeten 18.805 kr
  Övigt arbete 37.137 kr

  Men det är exkl. moms. 94.471 kr inkl. moms vill de ha, sry att jag var otydlig kring det. Materialkostnaden á 40.575 kr var dock inkl moms. Arbetskostnad 94.471 kr – 40.575 kr = 53.896 kr inkl moms.

  Nej, jag är ensam om bostadsrätten, så det är endast en skattereduktion på 26.948 kr inkl moms som är aktuell. Så slutsumman på offerten är 67.523 kr inkl. moms. Betänk då att inga vitvaror är inräknat, så slutsumman kommer ligga mellan 90.000 – 95.000 kr inkl. moms innan allt är klart.

  Om jag själv gör ett överslag på kakel, klinker, spottar, gipsskivor, tätskikt, rör och elkablage så blir det inte 40.575 kr. Dessutom upplever jag att hantverkarna i och med de nya reglerna om ROT-avdrag passat på att öka timkostnaderna en aning för att slutpriset för kund ändå blir billigare efter avdrag är gjorda.

  Jag uppfattade priset som rätt tilltaget, men jag kanske har fel. Jag är inte erfaren i branschen. Det var bara en känsla. Badrummet är 2.87 kvm.

  Mvh
  Jens

  1. Hejsan Jens,
   Priset är helt ok tycker jag. Ett standard badrum i dag som är gjort av behöriga
   yrkesmen med allt vad det innebär ligger på ca 140.000:- då ingår allt från start till
   mål. Det som styr mycket är valet av kommoder, kakel klinker,dusch dörrar etc.
   Som jag har tagit upp tidigare så måste man ligga på runt 400:- i timmen som företagare
   om det ska funka med allt vad det innebär, alltså 400:- plus moms.
   Du kan titta i comfort katalogen som finns över hela Sverige hos comfort butikerna.
   Där har du en sammanställning av vad dom olika delarna kostar i en renovering
   av badrum, kan skilja lite upp och ner men du får en uppfattning om vad som gäller.

   Mvh
   plattis

 19. Hej!
  Själv har jag fått nedanstående offert för ett litet badrum (mindre än 4 kvm). Det gäller totalentreprenad och är endast arbetskostnad. Lite dyrt tycker jag. Kommentarer?

  Totalentreprenad 134375
  (I priset ingår följande:
  Täckning av kommunikationsyta fram till badrum
  Demontering av rör
  Eventuell borttagning av radiator
  Demontering av el
  Utrivning av ytskikt på golv
  Byte av golvbrunn*
  Rivning av väggar
  Putsning av väggar
  Läggning av värmegolv -el
  Flytspackling
  Dragning av vattenrör – i vägg om möjligt
  Dragning av el
  Montering av våtrumsskivor på de väggar som inte är betong
  3 styck 20w spotlights i tak
  Sättning och målning av innertak
  Godkänt tätskiktssystem enligt BBV
  Komplett plattsättning av mosaik, kakel och klinker inklusive hårdfog och silikonering
  Montering av wc stol
  Målning av foder
  Montering och placering av duschlösning
  Uppsättning av tillhandahållet tvättställ, badrumsskåp, krokar, eventuell handdukstork, blandare och toahållare
  Bortforsling av tidigare produkter
  Leverans av nya produkter)

  Extra:
  Läggning elburen golvvärme 12500
  Nytt innertak med 3 spottar och målning 13125

  Dvs totalt 160 000 kr för arbet inklusive moms och material för utförandet (men inte porslin och kakel etc)

  Med fullt rotavdrag blir det 110 000 plus kakel, klinker och övrig inredning…

  1. Hmm. Låter lite i överkant om inget material alls ingår. Vi gjorde vårt badrum på c 4½ m2 för 180 000 efter ROT, både arbete och material. Alltså ca 40 000 per kvadrat för material+arbete (efter ROTen som sagt).

   1. Hejsan Sanna,
    En kommod kan kosta 5 till 10,000:- men även 50 till 100,000:-.
    Kakel kan kosta 100:- m2 men även 8 till 10,000:- m2. Jag har nämligen monterat
    båda dom här prisklasserna genom åren.
    Tar vi ditt badrum som ligger kanske på 22m2 med vägg och golv och sätter kakel och
    klinker för 7500:- m2 då är det 165,000:- och en kommod för 75000:- dusch dörrar för
    22,500:- dusch med en tallrik samt en hand dusch för 28,300:-.
    Varför tar jag upp detta för? för 2 månader sen var den en kund som monterade och satte in dessa grejer. summa 290,800:- allt arbete med rivning och övrigt som ingår
    blev 156,000:- total summa 446,800:- för ett badrum, Ja vad säger man? hur långt är
    ett snöre? Kan till lägga att den här kunden visste inte va rotavdrag var för något,
    så det fick va.
    Vad jag menar med inlägget är att när man inte vet vad som ingår och inte ingår
    i priser så kan det vara svårt att bedöma vad som är dyrt eller inte.
    Ta dit badrum som ett ex, 180,000:- kan vara dyrt eller så tycker du att det blev
    ett bra pris för du lyckades pruta ner kakel och klinker från 3000:- m2 till 2000m2
    Sen så kanske du ligger inne med lite dyrare kommod , dusch dörrar etc,
    Det kanske var gammal el som måste byttas ut och propp skåpet satt en bit bort.

    När ni kunder sätter ut offerter som ni fått eller vad ni har fått betalt för renoveringen,
    berätta och skriv ner lite mer om det,så ser men om det är ok eller inte.
    Mvh
    Plattis

  2. Hejsan Erik,
   Som jag har tagit upp tidigare så ligger ett standard badrum runt 135,000:- till 140,000:-
   Då ingår även målning och spottar och elslingor golv ca 5kv.
   Vad sitter det där i dag kakel klinker eller våtrumsmatta vägg ,golv?
   Är det betong eller putsade väggar? är det betong så är det knappt något arbete med dessa om dom inte är alldeles sne så att dom behöver putsas rak.
   Duschlösning? Dusch dörrar 4tim x 2 man eller mura glasblock vägg 2dagar eller vad?
   Eventuellt en handdukstork? Ska den bytas ut mot elementet?
   Hur som helst så är priset ganska högt, borde vara lite mer inbakat tycker jag
   Bor du i lägenhet utan hiss högst upp eller villa med badrum direkt in.
   Bor du utanför en stad eller mitt i en stad?
   Tillkommer det milers eller är det inbakat i priset? ska man betala parkering 100:- dan?
   Är det vägtullar om man nu bor i stockholm och innanför tullarna.
   Är alla yrkesgrupper behöriga?

   Mvh
   Plattis

 20. Hej Zanna och Plattis,

  Tack för svaren.

  I mitt fall handlar det om en lägenhet (1,5 TR utan hiss) strax utanför tullarna i Stockholm. Badrummet har putsade tegelväggar (tror jag) där det idag är delvis glasfiberväv, delvis kakel. Plastmatta på golvet. Ett badkar ska bytas mot duschdörrar. Golvbrunnen behöver flyttas ca en halvmeter, men det var nog inte med i offerten. Byte av element mot handdukstork diskuterades, men jag vet inte om det är inräknat.

  Såhär en vecka senare har jag fått lite mer koll på priser och tycker fortfarande att det är i överkant. Detta är en känd badrumsbutik som erbjuder ”totalentreprenad”.

  1. Hejsan Erik,
   Du låter lite osäker vad som är med eller inte och det är inte bra.
   Är det du som är otydlig med vad du vill ha eller är det badrumsfirman som är
   flummig vad som ska ingå eller inte?
   Fråga varför det ska vara extra med tak och golv.
   Har i dagarna fått från mina leverantörer att det är pris höjningar på gång med
   flera procent som kommer efter nyår. Det är dom flesta kakelbutikerna i stockholm
   beijerbygg, Ahlsell. elektroskandia, mm. så det kommer att bli dyrare framöver med priser.
   mvh
   Plattis

 21. Hej Plattis!

  Har en undran angående vår badrumsrenovering och vore tacksam för svar så snart som möjligt!
  Vi bor i ett hus med badrum från 1959. Då huset ligger på platta på mark måste golvet bilas upp, nya rör dras, då hela planlösningen görs om i badrummet. Har inte heller funnits toalett där innan utan bara badkar och dusch. Avluftningen måste flyttas, nya rör dras till elpannan som ligger i rummet bredvid osv.

  Badrum och grovingång/pannrum är tillsammans på ca 20m2. Golvet ska kaklas och ha vattenburen golvvärme. När det gäller väggar i grovingång skall inget göras men väggar i badrum kaklas, badrummet är på ca 14m2.

  I badrummet ska vi ha hörnbadkar, duschörna med unidrain, två handfat på kommod, vägghängd toalett. när det gäller elarbetet har vi en egen elektriker som står för det. Vi står även för rivningen själva.

  Vi har fått en offert på 210 000, för arbete och materialkostnader inkl. rotavdrag. men då tillkommer kakel, klinkers och allt porslin, blandare…

  Dyrt eller bra pris? Vore tacksam för svar så snart som möjligt!

  1. Hejsan,
   Vintern 2010- 2011 renoverade vi ett badrum i Bromma
   Golv ytan var ca 10kv. Vi bilade ur hela golvet och isolerade om hela ytan.
   Vi grävde oss ner ca 40cm under betongen för att få plats med först en markduk för att
   inte blanda materialet sen singel för avgjämna ytan, sen ca 30cm markskivor för isolering
   på detta armerings nät som golvvärmen najades fast i.
   På det la vi en gjutning på ca 10cm (eps som även det har en isolerförmåga).
   Väggarna rev vi ner och la in nya rör i vägg tak etc.
   Eftersom detta var undermark så limmade vi upp tebo våtrumsskivor som ej kan mögla.
   Stammen blev bytt ca 3m plus ca 6m i golvet alla rör var i väggarna för handfat, badkar
   wc.
   Vi målade om rummet som var utan för och gömde alla kablar samt stammen.
   Vi la även in 4st spottar i trumman som kablarna och stammen gick i.
   Elektrikern drog även en ny 380volts kabel på ca 6m.
   Trot eller ej men på denna yta ville kunden ha en platsbyggd bastu som gick i en vinkel
   Kaklingen och klinkern var av standard sättning, ja lite pysel var det väl men inte så mycket.
   Summan för oss med alla yrkes grupper blev strax över 450,000:-
   Offerten var på 398,750:- men det blev lite ändringar på vägen som kunden ville göra.
   Kakel klinker och all inredning ,kranar etc stod kunden för, han la själv ner ca 200,000:-
   på dessa saker.
   Det var fullt rotavdrag, drog iväg mer än 200,000:- i arbete.
   Kan även säga att denna kund visade mig en offert på 250,000:-
   men i slutändan så skulle det bli dyrare.
   Med detta så tycker jag att du har fått en hyfsad offert
   Kan inte säga vad det är för upplägg på detta? men var försiktig och kolla vad dom ska använda, kan skilja mycket mycket pengar vad som är bra och mindre bra.
   Själv har jag gjort ganska mycket inom detta, likförbannat så ringer jag upp byggtekniker
   för att förvisa mig att kunden får det bästa som finns för tillfälligt ute på marknaden.
   Kolla själv så mycket du kan och fråga hantverkarna lite saker. tjocklek isolering
   om det behövs tätskikt på golv när det är platta på mark etc. då får du en uppfattning om
   dom är med i matchen eller inte. Visst vill du att det ska bli bra va?
   mvh
   Plattis

 22. HAR INTE TID MED DETTA EGENTLIGEN. EFTER ATT LÄST ALLA INLÄGG PLATTIS HAR GJORT OCH HANS SVAR , ALLA SVAR ÄR SOM JAG SER DET ÄR VÄLDIGT BRA,
  ATT HAN(ELLER HON) HAR TID OCH LUST ATT SVARA PÅ ALLA FRÅGOR ÄR UNIKT I DENNA TID MED VÅRA KOLLEGOR PÅ TV. FUSKBYGGARNA TEX. PLATTIS VERKAR VARA NÅGON MAN KAN LITA PÅ.
  TIPS NÄR DET GÄLLER HANTVERKARE.
  TITTA INTE BARA PÅ PRISET…
  SKAFFA REFERENSER. RING OCH FRÅGA ANDRA KUNDER.

  MVH GÖSTA FREDRIKSSON
  GF KERAMIK & GOLV
  070 2432670

  1. Hejsan Gösta.
   Va bra att du tog upp det med priset för man får det man betalar för.
   Och referenser slår allt, minst 2 till 3 st tycker jag man ska ringa.
   Jag brukar slå ner lite tid här Gösta för jag blir så förbannad ibland på allt som händer i våran bransch, och va det finns för filurer ute på marknaden som renoverar badrum.
   Jag är en kille som lever på referensjobb med mina 2 anställda som jag har dresserat:)
   Det är leg för behörighet och hela köret för ett bra uppträdande mot kunder, det kommer man längst på. Hoppas det funkar bra med firman din Gösta.

   Mvh
   Plattis

 23. Jag skulle vilja fortsätta på det spåret Skrutten var inne på med att välja palstmatta/tapet istället för klinker/kakel. Skulle gärna höra mer om att balnda olika materiaal, som Plattis nämnde. Skuule också gärna höra med om varför du rekommenderar kakel&klinker till våtzonen, trodde det var säkrare med matta? Tror jag fel?

  1. Hej Kaisa,
   Gör man på rätt sätt med tätning av väggar och golv för klinker och kakel så håller det
   hur länge som helst. Förutsatt att det är kvalitet på kakel o klinker. 30 40 50år alla gånger.
   Sätter man en matta och gör det på rätt sätt med svetsar i skarvar mm så håller det kanske halva tiden, Ytan blir rätt så sliten fort på mattorna.
   Frågar du en matt firma eller en färg affär som sätter mattor så får du till svar att det håller mellan 5 till 15år beroende på vad du monterar för matta

   Mvh
   Plattis

 24. Plattis här.
  Det jag menar är att mattan slits ner snabbare än kakel om det är bra kakel.
  Mattan håller nog tätt så länga man är noga med den.
  Ville bara lägga in detta så att man inte får en mattläggare förbannad:)

 25. Hej!
  Jag har en fundering gällande två offerter vi har fått för renovering av vårt 3kvm stora/lilla badrum som har lättbetong väggar.
  Offerten gäller demontering av bef inredning, byte av golvbrunn (ej flyttning), montering av ny inredning, montering av nya rör, lagning av väggar efter rivning, montering av kakel och klinkers, målning av tak, installera en paxfläkt.
  Jag och min sambo köper kakel, klinkers, kommod, badkar, duschvägg, två blandare återanvänder bef toalett.
  För arbetet vill den ena firman ha 61200 inkl moms och den andra 70500 inkl moms.
  Material som firma1 räknat på är 21000 inkl moms, firma2 15700 inkl moms.
  Vi upplever att arbetskostnaden är väldigt hög och undrar om det verkligen kan vara rimligt?
  Jag har tänkt kontakta firmorna för att be om ytterligare specificering kring vad som kostar vad, är det rimligt att begära det?
  Vi inväntar även en tredje offert. Alla har varit och tittat på badrummet. Vi känner oss väldigt vilsna i denna bygg-djungel….Är rädda för att bli lurade…

  Tacksam för svar!
  // Emma

  1. Det låter ungefär som arbetsinsats och storlek på mitt badrum. Jag slog till på en offert på 67000 inkl moms och ROT. I den summan ingår arbetsmaterial för 21250 inkl moms.

   En annan firma föreslog 100000 inkl moms, ROT och material…

  2. Hej Emma
   Du säger att det sitter befintlig inredning där idag som ska rivas, men vad är det som sitter där på väggarna idag?kakel /matta och ska ni inte ha golvvärme? blir kallt med klinker
   och golvvärme höjer värdet lite på badrummet.
   Fråga hur lång tid som dom ska hålla på med badrummet?
   Summan bad ett blir 82200:- är det totalt med roten eller skickar dom 30,600:- till
   skatteverket så att det totala blir 112,800:-?

   Varför jag undrar är det att det går inte ihop med än arbkostnad på 61200:- inkl moms
   Kolla om det är behöriga grabbar eller tjejer som ska göra renoveringen?

   48960:- får alla yrkes grupper att dela på resten ska staten ha om det totala är 82200:- med material. det motas lite med momsen för material etc
   Fråga vad som ingår i materialväg och vad det är dom ska använda?

   Speca sedan upp det här Emma. så kollar vi.

   Men för övrigt tycker jag inte priset är något att fundera övar för ettan och tvåan.

   Mvh
   Plattis

 26. Hej,

  Bra blogg! Håller på att ta in offert på renovering av badrum nu, där vi gör rivning och elinstallation själva. Har fått ett väldigt gott intryck av den firma jag träffat hittills, men tycker kanske att offerten var lite i överkant.

  Totalt 120 tkr fördelat som följer (92 tkr arbetskostnad, 28 tkr material):
  VS – installationer 28000 kronor
  Rivning / Demontering 8000 kronor
  Plattsättning/flytspackling/tätskikt 55000 kronor
  Byggnationer/inrednings montering 24000 kronor
  Miljöhantering 5000 kronor

  Framför allt plattsättningen låter väldigt dyr? Får det till 120-140 mantimmar om man räknar på 400-450 kr / timme (?).

  Det krävs lite extra jobb för att bila upp väggen och dra rören från stammarna genom väggen och upp i taket (samt ned vid WC), eftersom rören annars kommer ut i våtzon 1, eller vad det heter.

  Hela specen för renoveringen finns här:
  https://docs.google.com/document/pub?id=1RGyjdk74ND3GAoYT3vSXDBPCpokxCdFhjYeyRS-n7W8

  Några synpunkter, kanske framför allt på plattsättningen?

  Mvh Kristofer

 27. Hej Kristofer.
  Till att börja med så är det bra med ett bra underlag, men titta lite på vad du har skrivit,
  om det nu är du som har format detta med underlaget? ibland kan det bli lite för mycket av det goda.
  Åtaganden: samt utföra andra åtaganden under arbetets gång?
  Övrigakrav: Eventuella ändrings/ tilläggs arbeten ska vara klara innan arbetet påbörjas?

  Vad menar du Kristofer? ska det vara klara skepp innan start eller vad?

  När det gäller timmar så beror det på om dom räknar på det sättet eller om dom räknar på kv pris.

  Att tänka på när det gäller flytspacklingen om det är träbjälklag som är där?
  Är att det ska vara armeringsnät närmast spånskivan eventuellt med elslingor fast spända med buntband, man trycker ner en förhöjningsring i brunnen
  på 13mm så att det blir minimum 12 till 13 mm flytspackel vid brunnen där det är som mest utsatt. Med ett bra fall i ditt badrum som har ca 5 kv så ska det ner ca 130 kg
  flytspackel.
  Tänk på att om ni köper plattor själva så ska det vara av första kvalite när plattis sätter,

  Mvh
  Plattis

  1. Hej!

   Tack för svaret!

   Nja, det är inte riktigt så jag menar med de två punkterna;

   1. Egentligen bara ett förtydligande (kanske onödigt) kring att entreprenören skall se till att ÄTA-arbeten blir utförda. Det skulle man nog kunna skippa.

   2. Med ”arbete” menar jag ”tilläggsarbetet” och inte själva projektstarten. Med andra ord vill jag säkerställa att entreprenören inte påbörjar tilläggsarbeten utan att vi pratat igenom det och godkänt det.

   Bra fråga kring flytspacklingen. Där har den plattsättare vi pratat med har åtagit sig att lösa det och synka med min elektriker. Plattorna är av märket Bricmate och bör vara bra kvalitet (plattisen hade inga synpynkter iaf) med tanke på priset… 🙂

   Jag kollade på ÄTA-priserna i vår offert och konstaterade att plattsättaren tar 675 kr/timme för dem. Då kan man ju dra slutsatsen att det är den timkostnad de kör för hela arbetet, dvs att de räknar med att det tar ungefär 80 timmar att utföra hela plattsättningsarbetet. Inser att det varierar beroende på hur badrummet ser ut, men låter det rimligt i dina öron?
   Eller kan det helt enkelt vara så att de alltid räknar på en viss (schablon)kostnad per kvm?

   Mvh Kristofer

   1. Hej Esset,
    Självklart så måste man gå igenom före innan man startar något tilläggsarb eller stöter på patrull
    under arbetets gång.
    Den här hantverkaren kanske har räknat per kv hos dig. själv lämnar jag pris på kv ibland.
    Känns det bra med den hantverkare du ska anlita och du har fått ett pris som du är villig att betala
    Kristofer så nöjde med det tycker jag. Bara det känns bra och han förstår vad det är som du vill ha. Själv har jag än jäkla spännvidd på tim pengen när det gäller själva plattsättningen,

    Men hur som helst så blir man slagen av en tandläkare med hästlängder, eller va tycker du när det kostar 2000:- till 3000:- för en kvart och ändå så slipper dom damm o skit som vi hantisar måste stå i. och dom kan även ta bussen till jobbet vilket lyx.

    Som sagt Kristofer känns det bra med killarna du ska ha, så kör på, och lycka till med renoveringen, knäpp kort när det är klart o lägg ut en bild här så att man får se.

    mvh
    plattis

 28. Hej plattis, jag gjorde en badrumsrenovering i min villa ute i Gustavsberg nyligen.
  När allt var klart för ett par veckor sedan och jag fick sista fakturan så kändes det väldigt dyrt så jag tänkte höra

  med dig vad du anser.

  Badrummet är på 6 m2, det är utfört i en villa som är byggd 1999 med torpargrund så det är ingen bilning i golv, eller

  byte av avloppsrör etc.

  Men alla vattenrören är omdragna innanför väggarna. Golvbrunnen till badkaret är flyttad en liten bit.
  En radiator är urkopplad och förbikopplad. EL Värmegolv installerades.Nytt innertak med 6st spotar.
  Kan du ta en titt om det verkar rimligt, om du ser något specifikt som sticker ut tex ?

  11510 kr Rivningsarbete (ej bortfraktning)
  7470 kr Arbetskostnad gipsundertak
  1500 kr Materialkostnad gipsundertak
  4800 kr Flytspackling arbetskostnad
  4903 kr Material flytspackling
  43773 kr Arbetskostnad plattsättning samt våtrumsspärr
  10500 kr Materialkostnad för plattsättning inkl våtrumsspärr
  6750 kr Målningsarbete undertak samt lister runt fönster och dörr.
  2250 kr Målnings material
  3860 kr Arbetskostnad montage av handfat samt handdukskåp
  11080 kr Arbetskostnad montering av våtrumsgips och osb skivor.
  8200 kr Materialkostnad våtrumsgips och osb skivor
  6350 kr Arbetskostnad läggning av nytt golvspån, samt armering.
  2800 kr Materialkostnad för nytt golvspån, samt armering
  3860 kr Arbetskostnad för listning av 1 karm, tillverkning av tröskel samt listning av 1st fönster
  1800 kr Materialkostnad för karm, tröskel samt lister runt fönster.
  8518 kr vvs arbete
  14806 kr vvs material
  13915 kr EL arbete
  14467 kr EL material
  6960 kr Tillkommande arbete
  5472 kr Toalettstol, toapapperhållade, vent material
  28800 kr Komod, skåp, blandare till komod och badkar
  7214 kr Handdukstork samt elpatron
  16500 kr klinkers för golv och väggar (köpt själv)
  10780 kr badkar (köpt själv)
  5000 kr Servicebilar

  263838 kr Totalt (ej rot avdraget)
  199405 kr Totalt (med rot avdraget)

  Varav
  133846 kr arbetskostnad inkl servicebilar (ej ROT avdraget)
  129992 kr Material inkl möbler

  1. Hejsan Johan. Va fan är detta? Du har nog betalat för något som den här firman har gått back tidigare på, och tagit igen på dig stackare.
   Jag orkar inte ta upp alla poster här, men ett par stycken.
   43.773:- / 500:- inkl moms det är ju nästan 88 timmar för plattsättning o fuktspärr ?
   Vad var det för typ av plattsättning, kan ej ha varit standard sättning?

   Vet du va, jag blir så jävla trött när jag ser alla poster som dom har fakturerat dig för.
   Om du inte har betalat detta än? så be att få se lite kvitton på detta jobb och material.

   När du skriver att du tycker att sista fakturan är lite dyr så förmodar jag att dom har gått löpande hos er/dig på detta jobb ? och då tycker jag att dom ska redovisa lite material
   och kunna motivera ex vis, 2250:- för målnings material, våtrumsfärg 10L kostar ca 1100:- inkl moms list färg 1 liter, vi säger 250:- summa 1350:- grejen är att färgen räcker
   till 10- 15 tak minst som är på ca 5-6 kv och list färg 1l räcker till många lister.

   4900:- för flytspackel material? det får du nästan en hel pall för, 48 säckar.

   Det är många poster här som är lite tveksamma tycker jag.

   Misstänker att du har fått betala vissa saker 2ggr? (vet ej)

   Som ett litet mått på fuktspärr/tätskikt med duk och fix o fog utom plattor ca 1200:-
   till ca 1500:- kvadraten standard sättning med plattor som hänger kvar utan snöre
   och kilar.

   Är det mycket vinklar mm så drar det iväg men nån tusen lapp extra på det totala.

   En sak till bara som är viktig, dom har väl inte lagt några rör i ytter väggarna?
   (som går inne i väggarna) detta är inte godkänt för frysrisk mm.

   Mvh
   Uffe

 29. Hej tack för svaret. Problemet är att det är en gammal kompis till mig som projekterat jobbet, han är själv inte plattsättare utan han har gjort rivning, uppsättning av komoder och lite snickeri arbete. Han har tagit in under entrepenörer som gjort plattsättning, VVS, EL.

  Appropå vinklar, det är inga vinklar i rummet alls, det är ett rektangulärt rum som är runt 3 meter långt och 2 meter brett.
  Angående plattsättningen så var det klinkers 30×15 på väggarna och 15×15 klinkers på golvet.

  vad gäller rören i väggarna så är jag lite osäker där. jag ”tror” att vattenrören passerar yttervägg då rören kommer in i rummet och går ”runt” i rummet till handfatet men jag är inte säker.

  Han och jag har hamnat i konflikt i och med detta och vårt kompisskap är mer eller mindre över. Men jag ville få lite vatten på min kvarn och höra med dig som är en oberoende person vad du anser. Och det verkar som jag hade rätt.
  Jag har betalt alla fakturor redan.

  1. Hej igen johan. Kommer plattsättarfirman som gjort plattsättningen från Gustavsberg?
   och gjorde även lite snickeri arbeten hos dig?

   Inga namn nämnda men jag känner till en del firmor där ute och jag kan tänka mig att
   det kan vara några utav dessa som har varit hos dig.

   Jag kan säga så här att det är sällan ett badrum går på mer än ca 200 timmar.
   brukar ligga på ca 160 till 180 timmar om det är standard.

   Timmar rörmokare ca tid 16 timmar vi säger 24 timmar.
   Elektriker ca 16 timmar samma här 24 timmar.

   Rivning badrum 2 st gubbar 1 dag hos dig 16 timmar.

   Uppbyggnad tar till med 40 timmar 2 st gubbar.
   Plattsättning inkl tätskiktning max 50 timmar

   övrigt för dessa killar 40 timmar, bara så där 🙂

   Summa 194 timmar x 600 inkl moms 116 400:- för arbete
   service bilar 5000:-

   summa 121, 400:-

   Rast vila 12,446:-

   Total summa 133,846:-

   När det står listning av karm, är det utsalning och dörrfoder dom menar då?
   och runt fönstret.
   Färdigmålade 56 foder runt dörr 2st 2,10 m och en på ca 90 cm kostar
   bara nån hundring tillsammans

   Tröskel? är det de vanliga att men höjer upp den med en ek bit på ca 2-3 cm och kallar det för tillvekning av tröskel. Alltså att man skruvar på en ekbit på den befintliga tröskeln pgr av att den har blivit för låg när det är flytspacklat och det är klinker på golvet

   Material 1800:- jojo ja tackar ja, eller är det en ny karm oxå som dom har satt dit?

   Vill bara säga att jag tog till på tim pengen som var på 600:- inkl moms, men kan dom så kan väl jag oxå ta i va 🙂

   Mvh
   plattis

   1. Ja du anar inte hur besviken jag är. Som jag skrev så är det en gammal kompis till mig, och jag har ju inte synat allt utan litat på honom. Tills jag fick slutfakturan och började fundera.. Kan det verkligen stämma att mitt 6m2 badrum kan kosta 200,000 spänn efter ROT ? Jag menar det är ju inget märkvärdigt alls egentligen. Det är värmegolv. klinkers, rör i väggarna etc. det är väl fan inget special ? Det var plastmatta innan för övrigt, glömde skriva det.

    Kommentarer till dina frågor. Listning av karm betyder att gamla listerna plockades bort och nya sattes dit (vanliga vita som du skrev). Alltså runt dörren där man kommer in. Inget annat. Dvs inga nya dörrfoder eller något sådant.
    Samt en ny tröskel då den gamla var lite ful samt för låg efter renoveringen.

    För övrigt så har jag tyvärr inte varit ärlig med mitt namn och plats då jag ville skydda min uppdragsgivare till en början om det skulle visa sig att allt var i sin ordning.

    Mitt riktiga namn är David och jag bor några kilometer utanför Åkersberga.

 30. ok, Jag förstår David. Som jag har tagit upp tidigare så ska vi hantisar tjäna pengar, det är därför vi håller på. Men jag tror att du har fått betala minst 50.000:- tusen för mycket.

  Gör så här David att du slår ut dom olika momenten som du har blivit fakturerad för med själva ytan. Ta som ett ex arbete listning dörr plus fönster inkl material 5660:- .Material mycket överkant
  1000:-. Arbete 4660:- för att panga dit lister runt en dörr och ett fönster plus en tröskel? Såg att jag har glömt 6750:- för målning av tak och lister, dra av 2000:- för taket villket är åt fanders det med. kvar är då 4750:- på dom 5660:- för arbete och material. Summa 10410:- för arbete och material lister runt dörr och fönster? om vi säger att det är 5 meter runt dörren med foder och 5 meter runt fönster? då är det 10 meter plus en tröskei på en meter(0.90 cm) då är det 11 meter för 10,410:- / 11 meter = 946:- metern?
  Om du orkar, så sätt dig ner och räkna ihop ytorna med summorna så ser du att det är den stilen
  rakt igenom. Jag vet inte om det stoppar med 50,000:- för mycket i ditt fall. Vad är det elektrikern
  har satt dit för något för utom elslingor om det nu finns? det är ju nästan 15000:- i material?

  Elslingor för din yta ca 4000:- med termostat (Elektroscandia, Ahlsell mm) gjordfels brytare
  ca 1000:- lappen. Spottar i tak ca 1200 monterat o klart inkl material styck. Fan, mina badrum brukar jag bli fakturerad allt mellan 8000:- till 15000:- med arbete och material. har han dragit om något annat hos dig i villan?
  Mvh
  Plattis

  1. Du skriver standard ett antal gånger. Det är en av sakerna han säger till mig att det inte är. Men jag fattar inte riktigt vad som ”inte” är standard. Det jag vet är att jag köpte klinkers 45×30 plattor till väggarna och att det orsakade en del extra arbete för att centro kakel inte hade vett att berätta för mig att man inte skall använda klinkers till väggarna trots att jag sade att jag hade tänkt ha 45×30 plattorna till väggarna och 15×15 plattorna till golvet. men men.. Men annars vet jag inte vad som inte är standard.

   1. Hejsan David. ett mycket sent svar här:) men det kanske är andra som ochså funderar
    vad som är standard..
    Till att börja med, vad var det som blev extra arbete? Jag vet vad som är problemet
    när man monterar större plattor och det är att plattorna är lite känsligare mot ojämna väggar och det blir fogsprång. 45×30 är ej standard platta, man kan säga att 15×15, 20×20 , 20x 30 är standard på väggar. Allt under och över får gå för ej standard.
    När det gäller golv så är det från 10×10 , 10×20 , 15×15 när det är dusch och fallet är 1:50 alltså ca 2cm på en meter. När det gäller badkar så kan man ha plattor upp till 20×20 kan gå med 25×25 i bland utan att få skära dom från hörnet på brunnen och snett
    ut.
    Nog om detta, för mig så spelar det ingen roll va man monterar för plattor på vägg, stora som små mosaik, väggarna ska vara raka och upp spacklade innan man börjar montera.

    När det gäller klinker på väggarna så funkar det utmärkt att montera, det tar lite extra tid
    men det går och det förekommer ofta att man tar med sig golvet upp framför allt i dusch zonen där man monterar dörrar/väggar och ibland som en hel fondvägg.

    Var det plattsättarn som spotta o fräste över plattorna och skyllde på centro kakel eller?
    För har du frågat dom så har du fått till svar att det funkar, något annat kan jag inte tänka mig. Det man inte kan göra är att montera kakel på golvet för det är en helt annan hårdhet i plattorna.
    Mvh
    Plattis

 31. Hej Badrumsblogg och Plattis
  Vi har precis betalat handpenningen på ett radhus vars ena badrum är renoverat 2005. Nu är vi lite frågande kring att golvbrunnen inte är bytt eftersom huset är byggt 1982 samt att den är placerad direkt mot vägg med ena badkarsfoten stående på silen.
  Är detta riskfyllt på något sätt? När började den nya regeln om att byta golvbrunn i hus äldre än 1990 bli tvingande? Kan vi på något sätt begära ersättning från våra säljare för eventuellt framtida problem?
  Kan man byta golvbrunn och klinker på golv utan att behöva göra om väggar? Dvs kan man ”lappa o laga” tätskikt?
  Vi skulle vara innerligt tacksamma för hjälp och tips ang detta.
  Med vänlig hälsning
  Elisabet

  1. Hejsan Anki.
   Verkar knepigt att inte brunnen är bytt? undrar om dom föra ägarna visste om detta?
   Eftersom dom flesta vatten skador börjar runt brunnen med dåligt monterat klämring
   speciellt på gamla brunnar där inte måtten kanske stämmer med dagens klämringar..

   Det går att bryta upp golvet och fixa detta, men man måste även ta nedre kakelraden
   och riva den med känsla för att få tätskiktet helt, så att man kan gå över med det nya täskiktet över det gamla.

   Även om man bara skulle byta golv och fixa ny brunn samt nedre raden av kaklet så
   kommer detta att kosta mycket pengar, detta är faktiskt om ni ursäktar ett jävla skit jobb
   att få till, så att det blir bra tyvärr.

   Har ni fått något intyg från förra ägaren när det gäller våtrumsintyg från byggkeramikrådet eller gvk med ett behörighetsnr på? Om det är en behörig firma som gjort detta badrum, kolla upp detta. Är inte riktigt säker här men kan dom inte visa upp fakturor eller kvitton för arbetet så får stå för dom fel som uppkommer i badrummet.

   Jag tror försäkringsbolagen har blivit hårdare på den punkten för alla fuktskador som har blivit av alla fusk renoveringar.

   Själv så tar jag inte åt mig såna här jobb pgr att man ska lämna garanti för jobbet man gör och får jag inte riva hela skiten och göra riktigt från grunden då får det vara för mig.

   Vad säger föreningen om detta att inte brunnen är bytt? dom brukar vilja få det gjort vid renoveringar av badrum om brunnen är gammal och ibland så står föreningarna för själva brunnsbytet, inte förflyttning av brunn utan bara själva brunnen.

   Kolla upp dom här sakerna med säljaren om allt är som det ska med renoveringen?
   och är det som det ska så är det bara att hala upp intyget för dom om ni inte har ett sånt.

   mvh
   Plattis

   1. Hej Plattis och tack för svar. Finns det möjlighet att få kontakt med dig för en offert på att totalfixa badrummet?
    Mvh Anki

 32. Hejsan Anki. Jag är verksam i hela stor Stockholm och går mycket mot privat kunder. Visst skulle jag kunna lämna en offert till er Anki och skulle även kunna åka utanför Stockholm o jobba. Men jag vet inte om det är så passande och ta åt sig jobb på denna sajt, det jag vill med mina inlägg här är att det är så viktigt att alla firmor som ni kunder anlitar är bra firmor, det växer upp nya firmor hela tiden och 80% av dom ska inte hålla på.
  Totalfixa tycker jag att ni ska göra för det verkar som det inte står rätt till med badrummet, om nu den firman som gjort detta badrum har skitit i att byta brunnen så har dom till 90% genat på andra grejer ochså (behöver inte vara så, men det brukar gå hand i hand med renoveringarna när det är så där)
  Jag kan inte ta åt mig något nytt objekt när det gäller badrum om ni inte vill vänta 1.5 år för den framförhållningen har jag nu, det är fullt upp om jag säger så. Ett bra tips är att gå in på http://www.bkr.se och kolla in det län ni bor i och söka firmor där, eller gå in på kakel butiker så kanske ni får tips där eller bygghandlare som säljer kakel dom vet vad det finns för bra hantverkare.
  Butiker att gå in i är Beijerbygg som finns över hela Sverige och säljer höganäs kakel och konradssons kakel eller den lokala kakelbutiken som finns där ni bor om ni har förtroende för den.
  Alla firmor som är med i bkr är behöriga men det är en jävla getingbo där med, med alla firmor, men dom är behöriga. Är med där själv. Där finns för övrigt allt hur ett badrum ska byggas upp,.
  rå plugga detta och ställ lite frågor till hantverkaren för att se om han hänger med, med den informationen som finns där så kanske ni kunder sliper betala ett badrum 2ggr, kan vara värt
  att veta lite grann i den här sörjan med allt som är. Lycka till och hoppas det funkar för er Anki.

  När det är dax skriv här och fråga så kanske jag hinner svara innan det börjas med renoveringen
  om det är något ni undrar över.

  Kan säga vad jag tycker är bland det viktigaste i ett badrum. Det är om det är en trä konstruktion
  i golvet. Att det monteras 22 mm spån skiva på reglar som håller högst 60cc helst mindre och att brunnen förankras riktigt i reglarna som ska kottlas runt så att det blir stumt, sen ska det på med 2,5 mm armerings nät eller 5 mm armeringsnät som mälas fast i spånskivan, sen elslingor om det ska vara det. sen trycker man ner en förhöjnings ring på 13mm i brunnen. sen är det dax för flytspackling med minst 12mm runt brunnen av spackel. Och det är just detta som många skiter
  i att göra med armering och förhöjnings ring. Med förhöjnings ringen så tillkommer det en jävla massa flytspackel det dubbla kan jag säga för att få bra fall och att det blir stabilt runt brunnen.

  Skiter man i förhöjnings ringen och armerings näten och spacklar ner till noll mot brunnen som ligger i höjd med spån skivan så kommer det att spricka där till slut. Pang så så blir det en vattenskada, och har man dessutom fuskat med kottlingar under brunnen kan man lika gärna
  montera duschen i vardagsrummet, det är samma sak, det blir vatten skada hur man än gör.

  Det är dom här detaljerna som bla skiljer offerterna åt, ligger en offert under med 10 ,20
  25000:- så är det här en grej som det sparas in på ibland, plus en massa annat som får det att funka i ett badrum. Men allt detta är ett storstads problem tycker jag i dom större städerna,
  skulle man fuska med dom här detaljerna i en mindre stad, då gör man bara ett sen är det tack o hej om man inte ska få stryk.

  Plattis

 33. Hej,

  har fått en offert på en heltäckande badrumsrenovering från ett halvstort byggföretag i vår stad och skulle vilja ha lite feedback på den.

  Arbetskostnad (ej detaljspecificerat): ca 125 000:- före rotavdrag
  Materialkostnad renovering: ca 42000:-

  Badrummet är ca 4 m2 och 2,35 m i höjd. Huset är byggt 1968 och badrummet senast renoverat i mitten på 90-talet. Arbetet innefattar:
  *rivning inredning samt en befintlig innervägg
  *flytt av golvbrunn ca 1 m
  *installation av jordfelsbrytare, två belysningspunkter (ej spots), elslingor golv och handdukstork, *rörarbeten, ex. rördragning till inkommande vatten till tvättställ i vägg
  *väggmonterad WC samt utbyggnad av klack för WC fixtur
  *kakling golv och tak
  *leverans och installation av utrustning, inredning
  *besiktning GVK
  *dokumentation

  1. Hejsan Andreas.
   Är det gips väggar och trä bjälklag?
   Vad köper du för något?
   Det ska ju rivas en befintlig vägg oxå, så det bli väl lite extra för att få till det, kan jag tänka mig, vet ej hur det ser ut..

   Vad ska du ha på väggarna då? när du ska ha kakel på golv o tak:) ska du brassa på med klinker:)

   Det är jätte svårt att säga något om priset när du inte har skrivit vad du köper för något?
   Om det ingår inredning, kakel och klinker mm..

   Skriv lite mer om projektet vad som är med eller inte

   Mvh
   Plattis

   1. Hej,

    ja det är gipsväggar och träbjälklag. Nya vägg- och golvskivor monteras på befintliga reglar.Klinkers på golvet och kakel på väggarna ska det vara…:)Inredning ingår inte i materialkostnaden, däremot kakel och klinkers. Kost för inredning ca 32000:-, totalkost efter ROT ca 150000:-

    Mvh.
    Andreas

 34. Hej Andreas

  Vet du va Andreas, ändra så har du fått ett bra pris eller ett överpris beroende vad du har köpt.

  Inredning säger du? är kranar med eller inte. Kan säga att det finns dusch blandare med en tallrik i taket som kostar ca 10 till 15000:- och är standard. Det finns skit blandare med tallrik i taket och dusch slang för 5000:- och tallriken står o droppar hela tiden, och för mig är 5000:- jävligt mycket pengar.

  Vad jag menar är att det är noga när alla ska beskriva vad som är med eller inte i offerten.

  Ingår kranar och allt porslin samt dusch dörrar och även ställningen och wc samt kommod i
  inredning som du köpt?

  Om jag förstår dig rätt med kostnaden så har byggarn med roten ca 165000:- till 170.000:-?
  och du köper inredning för 32000:- summa ca 200.000:-

  Om det är ca 200,000:- för ett standard badrum så är det i överkant. tycker jag.
  Men jag har haft kunder som köpt kommoder för över 200,000:- men det är en annan femma
  det, dom är inte som vi vanliga:)

  Kan säga så här oxå att det är mycket billigare med slangar i väggen rörmokaren spar mycket tid på dessa dragningar.

  Mvh
  Plattis

 35. Hej, vet inte om den här tråden är aktiv, men om ”plattis” har möjlighet att ta en snabb koll på vår offert för renovering av vårt badrum, vore jag tacksam!

 36. Hej, jag bor i en lägenhet från 1932 mitt i centrala stockholm, en liten etta på 32kvm och badrummet på ca 2,5m² med utanpåliggande rör som nu skall helrenoveras.
  Avloppsstammarna och badrummet renoveras senast mellan 91-93.

  Jag har fått in en offert om ca 49750kr efter ROT inklusive arbetsmaterial men exklusive kakel/klinker och vitvaror.

  Trodde först att detta var dyrt tror att det ändå är ett rimligt pris och har fått firman rekomenderad.

  Klistrar in hela offerten här för den som kan tänkas ha nytta:

  Bilaga A
  Beskrivning:
   Rivning och bortforsling: sophantering sker med avfallssäckar från Sortera som placeras på godkänd
  plats i nära anslutning, hämtning sker efter godkänd slutbesiktning.
   Byte av golvbrunn
   avjämning av väggar
   Gjutning av golv samt flytspackling
   Rördragning
   Tätskikt enl. gällande krav och föreskrifter
   Sättning av kakel och klinkers
   Fogning av väggar och golv
   Montering av badrumsmöbler (kommod, spegelskåp, WC, tvättställ)
   Målning av innertak med våtrumsfärg
   Snickeri arbete: byte av tröskel, dörrfoder mm
  Material som ingår:
  – Övrigt: reglar, våtrumgipsskiva, OSB skiva (vägg underlag), gjutning material, flytspackel,
  fästmassa, fog, golvbrunnsill, mm
  – Tätskikt: tätskiktsprimer, tätskiktsmembran, våtrumsfolie, brunnsmanschett, tätremsa och
  rörmanschetter
  – VVS: anslutningar/rör, kopplingar, avstängningsventiler, golvbrunn, monteringsbricka.
  Material som ingår inte i priset:
  – kakel och klinker, badrumsmöbler/inredning, handdukstork, tvättställblandare, duschblandare
  och duschset, duschväggar eller duschkabin, WC, spottar och dimmer
  Totalkostnad kund, arbetskostnad samt material efter ROT-avdrag: 49.750 kr inklusive moms.
  Rotavdrag som vi kommer att ansöka om på Skatteverket: 34.375 kr
  (om detta inte beviljas kommer detta att faktureras)
  Övrigt:
  Taksänkning:
  – arbetskostnad – 2.500 kr inklusive moms efter ROT avdrag
  – material – 1.700 kr inklusive moms

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: